Miltä se oikein tuntuu ottaa joku vieras ihminen tukihenkilöksi mukaan synnytykseen? Kokemukset doulasta ovat yleensä hyviä tai erittäin hyviä. Doula osaa kunnioittaa synnytyksen intiimiyttä ja tukea synnyttäjää tämän omista lähtökohdista käsin. On kuitenkin tärkeää, että doulan kanssa kemiat kohtaavat. Ihmiset ovat erilaisia, ja erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaisia doulia. Ennen synnytystä doulaa on hyvä tavata useamman kerran, niin että synnytykseen mennessä doula on tullut tutuksi. Myös doula oppii tuntemaan synnyttäjän ja perheen toiveet paremmin.

Tässä muutamia otteita palautteesta, jota olen itse saanut doulana:

”Doulasta oli suuri apu synnytykseen valmistautuessa ja synnytyksessä sekä minulle että puolisolleni. Olemme onnekkaita kun löysimme juuri meille sopivan doulan.

Olit läsnä ja tukena, mutta et ”päsmäröinyt”. Osasit mahtavasti olla mukana luomasssa oikeanlaista tunnelmaa. Ja otteesi olivat varmat ja osasit olla oikeassa paikassa, kun apua tarvittiin. Teit synnytyksestä meille ihanan muiston ja kokemuksen.”
Karoliina ja Juha, ensimmäinen lapsi

Kokemuksia doulasta synnytyksessä

”Alunperin halusin doulan, koska en osannut sanoa ei edellisessä synnytyksessäni. Halusin jonkun pitämään puoliani. Etukäteiskeskustelut doulan kanssa nousivat arvoon arvaamattomaan, koska synnyttämään mennessä ääneni oli flunssan takia aika lailla poissa. Doula osasi sanoittaa minun toiveeni kun minä nyökkäilin tai pudistelin päätäni (sen mitä nyt supistuksilta pystyin). Mieskin oli kuunnellut meidän keskusteluja ja ottanut onkeensa, joten flunssasta huolimatta tämä synnytyskokemus oli aivan mahtava!”
Tarja, neljäs lapsi

”Päätös doulan ottamisesta mukaan synnytykseen osoittautui synnytyksen kannalta tärkeimmäksi ennakkovalmistautumiseksi. Doulan tuki oli korvaamatonta jo ennen h-hetkeä, sillä doula auttoi käsittelemään sekä edellisen synnytyksen pettymykset että tulevan synnytyksen toiveet ja pelot niin, että synnyttämään saattoi lähteä turvallisin mielin. Itse synnytyksen aikana doula oli tärkeä henkinen ja fyysinen tuki. Omaan kykyyn synnyttäjänä oli helppoa luottaa, kun koko ajan oli rinnalla tuttu ja turvallinen ihminen, joka tarvittaessa yhtyi synnytyslauluun, piteli pystyssä supistusten riepotellessa ja antoi ruokaa ja juomaa niin, ettei fyysinen tai henkinen toimintakyky päässyt liikaa heikkenemään pitkän synnytyksen aikana. Epätoivon hetkinä doulan läsnäolo rauhoitti ja sai vakuuttuneeksi siitä, ettei synnytys ollut epäonnistunut, vaikka kaikki ei sujunutkaan suunnitelmien mukaan. Oli myös ihanaa päästä jakamaan syntymähetken onni ja endorfiinipölly sellaisen ihmisen kanssa, joka on itsekin synnyttänyt ja tiesi mistä on kyse. Jälkeenpäin doulan kanssa pystyi läpikäymään synnytyksen tapahtumia ja tuntemuksia vielä senkin jälkeen, kun mies oli kyllästynyt kuuntelemaan synnytysjuttuja. En enää osaa kuvitella synnyttäväni ilman doulaa.”
Marjukka, toinen lapsi

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa.

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.

Pin It on Pinterest