Oma kätilö ja doula tukenasi synnytyksessä Helsingissä ja pk-seudulla

Jokainen synnyttäjä ja vasta synnyttänyt ansaitsee olla keskipisteenä, tapahtumien tärkeimpänä toimijana.

Doulapalvelu ei ole saatavilla keväällä/kesällä 2019.

Doula on synnyttäjän ja koko perheen tukihenkilö. Doulan jatkuva tuki lisää turvallisuudentunnetta, auttaa synnyttäjää pysymään aktiivisena ja helpottaa synnyttäjän oloa monin tavoin synnytyksen eri vaiheissa.

Kätilö-doulapalvelu sisältää tapaamisia ennen synnytystä, jatkuvan tuen synnytyksen aikana ja imetysohjaus- sekä synnytyskeskustelutapaamisia synnytyksen jälkeen.

Raskausaikana ja kotona synnytyksen alkuvaiheessa toimin omana kätilönäsi. Synnytyssairaalassa tuen koko perhettä doulana. Synnytyksen jälkeen käytössäsi ovat kätilön kotikäynnit ja vastaanotto imetysohjaukseen, vauvan voinnin seurantaan, oman toipumisesti edistämiseen ja synnytyksen läpikäyntiin.

Synnytysdoulapaketti sisältää

  • ilmaisen tutustumistapaamisen ilman sitoumuksia
  • kaksi tapaamista ennen synnytystä ja jälkitapaamisen (kotikäynti Helsinki-Espoo-Vantaa) 2-8 viikkoa synnytyksen jälkeen
  • synnytyspäivystyksen 24/7 alkaen rv 38 jatkuen aina synnytykseen saakka
  • yhteydenpidon sähköpostitse ja puhelimitse kaikissa kysymyksissä ennen synnytystä
  • Elle TENS –laitteen synnytyksen kivunlievitykseen
  • doulan jatkuvan tuen synnytyksen ajan
  • varadoulan päivystyksen

Kätilö-doulapaketin hinta 1100 euroa maksetaan kahdessa tai useammassa osassa

Miksi haluaisin doulan mukaan synnytykseen?

Doulan läsnäololla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia synnytyksen kulkuun ja synnytyskokemukseen. Cochrane-tutkimuskatsauksen mukaan jatkuva tuki synnytyksen aikana lisäsi synnyttäjien tyytyväisyyttä synnytykseen ja vähensi lääkkeellisen kivunlievityksen, imukuppisynnytykseen ja sektion tarvetta. Doulan läsnäolo lyhensi hieman synnytysten kestoa ja doulan tukemien synnyttäjien vauvat saivat harvemmin alhaisia Apgar-pisteitä, joilla kuvataan vastasyntyneen vointia. Eniten myönteisiä vaikutuksia vaikuttaa olevan kokeneella ja kouluttautuneella tukihenkilöllä, jonka yksinomainen tehtävä on tarjota jatkuvaa tukea synnyttäjälle ja joka ei kuulu synnyttäjän lähipiiriin.[1]

Perhe tutustuu kätilö-doulaan jo raskausaikana

Odotusaikana tapaan perheen yleensä 3-4 kertaa. Joskus ensimmäinen tapaaminen on jo alkuraskaudessa, usein tavataan raskauden puolivälin jälkeen ja välillä myös vasta loppuraskauden viimeisillä viikoilla. Tapaamiset ovat tärkeitä, sillä niissä luodaan pohja keskinäiselle luottamukselle. Sinulla on olennaista tietoa, jota kellään muulla ei voi olla: tieto siitä, mikä juuri sinulle on tärkeää, mistä olet tulossa ja mihin olet matkalla.

Saat eväitä pohtia, mikä on juuri sinulle paras tapa valmistautua synnytykseen. Tuen sinua parhaalla mahdollisella tavalla, jotta voit tehdä omat ratkaisusi eteen tulevissa tilanteissa – en koskaan tee päätöksiä puolestasi. Voit olla yhteydessä lisäksi sähköpostilla ja puhelimitse, kysyä ja keskustella juuri niin paljon kuin haluat.

Synnytyksessä doula on koko ajan saatavilla

Ennen synnytystä olen jatkuvasti lähtövalmiudessa ja tulen paikalle kotiin tai sairaalaan synnytyksen käynnistyttyä. Synnytyksessä tehtäväni on kannustaa ja auttaa sinua helpottamaan oloasi monin tavoin toiveidesi mukaisesti. Doula on jatkuvasti saatavillasi ja myös isän tai puolison tukena. Kotona on mahdollista myös seurata kätilön keinoin synnytyksen etenemistä ja vauvan vointia.

Doula tarjoaa uusia keinoja rentoutua ja tulla toimeen kivun kanssa, kuten erilaiset asennot lepäämiseen ja liikkumiseen, vesi (suihku tai amme), TENS, hengitys, äänenkäyttö ja synnytyslaulu, rebozo-liina, aromaterapia, kosketus, akupainanta ja hieronta. Doula voi auttaa tuomaan toiveitasi esiin kätilölle ja selvittää kätilön sanoja epäselvissä tilanteissa.

Sektiosynnytyksessä doula voi olla loppuun saakka vierelläsi muistuttaen hengityksestä ja auttaen rentoutumaan. Doula voi myös olla isän seurana vastasyntyneen kanssa, kun äiti on heräämössä.

Vauvan synnyttyä doula on paikalla synnytyssalissa tukena ja taustalla tarpeen mukaan.

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen voin tulla kätilön kotikäynnille, jolloin voidaan tarkistaa vauvan paino, etsiä ratkaisuja imetykseen, poistaa ompeleet ja jutella vauvanhoitoon sekä synnytyksestä toipumiseen liittyvistä kysymyksistä.

Muutama viikko synnytyksen jälkeen tapaan perhettä kotona ja käyn synnytyksen läpi synnyttäjän kanssa. Monille on tärkeää saada jakaa kokemus tutun ihmisen kanssa, joka on ollut paikalla. Doula voi kuunnella, täydentää aukkoja, antaa vahvistusta ja jakaa tunteita. Tarvittaessa doula kannustaa ottamaan yhteyttä synnytyssairaalaan tai muihin ammattilaisiin synnytyskokemuksen purkamiseksi.

Doula ja puoliso: täydellinen synnytystiimi

Doula täydentää synnyttäjän puolison, lapsen isän tai muun läheisen ihmisen antamaa tukea synnytyksen aikana. En syrjäytä puolisoa tai kumppania, jos tämä on mukana synnytyksessä. Monet isät ja kumppanit kokevat, että doulan tuki synnytyksessä on auttanut heitä pysymään rauhallisina ja synnytyskokemus on ollut kaikille parempi.

Synnyttäjä arvostaa rakkaan ja läheisen ihmisen antamaa emotionaalista tukea, kosketusta ja rohkaisua. Doulan roolina on koko perheen tukeminen synnytyksessä. Puolison ei tarvitse muistaa kaikkia synnytystoiveita, tuntea hoitokäytäntöjä ja opiskella kivunlievityskeinoja, vaan hän voi keskittyä tekemään sitä, mikä itsestä tuntuu luontevalta.

Isälle doulasta voi olla paljon tukea ja apua synnytyksen erityistilanteissa, jos synnytys päättyy sektioon, tai istukka ei irtoa vauvan syntymän jälkeen ja äiti joutuu lähtemään leikkaussaliin. Tällöin isä jää yleensä kaksin vastasyntyneen kanssa odottamaan äidin toipumista heräämössä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

4 + 11 =

Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu synnytysdoula

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa.

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.