Oma kätilö ja doula tukenasi synnytyksessä Helsingissä ja pk-seudulla

Jokainen synnyttäjä ja vasta synnyttänyt ansaitsee olla keskipisteenä, tapahtumien tärkeimpänä toimijana.

Miksi haluaisin doulan mukaan synnytykseen?

Doulan läsnäololla on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia synnytyksen kulkuun ja synnytyskokemukseen. Cochrane-tutkimuskatsauksen mukaan jatkuva tuki synnytyksen aikana lisäsi synnyttäjien tyytyväisyyttä synnytykseen ja vähensi lääkkeellisen kivunlievityksen, imukuppisynnytykseen ja sektion tarvetta. Doulan läsnäolo lyhensi hieman synnytysten kestoa ja doulan tukemien synnyttäjien vauvat saivat harvemmin alhaisia Apgar-pisteitä, joilla kuvataan vastasyntyneen vointia. Eniten myönteisiä vaikutuksia vaikuttaa olevan kokeneella ja kouluttautuneella tukihenkilöllä, jonka yksinomainen tehtävä on tarjota jatkuvaa tukea synnyttäjälle ja joka ei kuulu synnyttäjän lähipiiriin.[1]

Perhe tutustuu kätilödoulaan jo raskausaikana

Odotusaikana tapaan perheen yleensä 3-4 kertaa. Joskus ensimmäinen tapaaminen on jo alkuraskaudessa, usein tavataan raskauden puolivälin jälkeen ja välillä myös vasta loppuraskauden viimeisillä viikoilla. Tapaamiset ovat tärkeitä, sillä niissä luodaan pohja keskinäiselle luottamukselle. Sinulla on olennaista tietoa, jota kellään muulla ei voi olla: tieto siitä, mikä juuri sinulle on tärkeää, mistä olet tulossa ja mihin olet matkalla.

Saat eväitä pohtia, mikä on juuri sinulle paras tapa valmistautua synnytykseen. Tuen sinua parhaalla mahdollisella tavalla, jotta voit tehdä omat ratkaisusi eteen tulevissa tilanteissa – en koskaan tee päätöksiä puolestasi. Voit olla yhteydessä lisäksi sähköpostilla ja puhelimitse, kysyä ja keskustella juuri niin paljon kuin haluat.

Synnytyksessä doula on koko ajan saatavilla

Ennen synnytystä olen jatkuvasti lähtövalmiudessa ja tulen paikalle kotiin tai sairaalaan synnytyksen käynnistyttyä. Synnytyksessä tehtäväni on kannustaa ja auttaa sinua helpottamaan oloasi monin tavoin toiveidesi mukaisesti. Doula on jatkuvasti saatavillasi ja myös isän tai puolison tukena. Kotona on mahdollista myös seurata kätilön keinoin synnytyksen etenemistä ja vauvan vointia.

Doula tarjoaa uusia keinoja rentoutua ja tulla toimeen kivun kanssa, kuten erilaiset asennot lepäämiseen ja liikkumiseen, vesi (suihku tai amme), TENS, hengitys, äänenkäyttö ja synnytyslaulu, rebozo-liina, aromaterapia, kosketus, akupainanta ja hieronta. Doula voi auttaa tuomaan toiveitasi esiin kätilölle ja selvittää kätilön sanoja epäselvissä tilanteissa.

Vauvan synnyttyä doula on paikalla synnytyssalissa tukena ja taustalla tarpeen mukaan.

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen voin tulla kätilön kotikäynnille, jolloin voidaan tarkistaa vauvan paino, etsiä ratkaisuja imetykseen, poistaa ompeleet ja jutella vauvanhoitoon sekä synnytyksestä toipumiseen liittyvistä kysymyksistä.

Muutama viikko synnytyksen jälkeen tapaan perhettä kotona ja käyn synnytyksen läpi synnyttäjän kanssa. Monille on tärkeää saada jakaa kokemus tutun ihmisen kanssa, joka on ollut paikalla. Doula voi kuunnella, täydentää aukkoja, antaa vahvistusta ja jakaa tunteita. Tarvittaessa doula kannustaa ottamaan yhteyttä synnytyssairaalaan tai muihin ammattilaisiin synnytyskokemuksen purkamiseksi.

Doula ja puoliso: täydellinen synnytystiimi

Doula täydentää synnyttäjän puolison, lapsen isän tai muun läheisen ihmisen antamaa tukea synnytyksen aikana. En syrjäytä puolisoa tai kumppania, jos tämä on mukana synnytyksessä. Monet isät ja kumppanit kokevat, että doulan tuki synnytyksessä on auttanut heitä pysymään rauhallisina ja synnytyskokemus on ollut kaikille parempi.

Synnyttäjä arvostaa rakkaan ja läheisen ihmisen antamaa emotionaalista tukea, kosketusta ja rohkaisua. Doulan roolina on koko perheen tukeminen synnytyksessä. Puolison ei tarvitse muistaa kaikkia synnytystoiveita, tuntea hoitokäytäntöjä ja opiskella kivunlievityskeinoja, vaan hän voi keskittyä tekemään sitä, mikä itsestä tuntuu luontevalta.

Isälle doulasta voi olla paljon tukea ja apua synnytyksen erityistilanteissa, jos synnytys päättyy sektioon, tai istukka ei irtoa vauvan syntymän jälkeen ja äiti joutuu lähtemään leikkaussaliin. Tällöin isä jää yleensä kaksin vastasyntyneen kanssa odottamaan äidin toipumista heräämössä.

Saatavuus

Kätilödoula on saatavilla pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa) sairaalasynnytyksessä  Naistenklinikalla ja Espoon synnytyssairaalassa (Jorvi) sekä kotisynnytyksessä.

Lue lisää kätilödoulapalvelusta!

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

6 + 5 =

Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu synnytysdoula

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Click here to opt-out.
Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa.

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.