Vauva perätilassa – mitä teen?

26.04.2015 | Spinning Babies

Suurin osa vauvoista asettuu kohdussa pää alaspäin raskausviikkoon 30 mennessä. Viikolla 32 noin 15 % vauvoista on perätilassa. Lasketun ajan tienoilla perätilassa on 3-4 % ja poikittain noin 0,1 % vauvoista. Peppu edellä vauva voi syntyä alakautta, ja perätilavauvan synnytys voi sujua yhtä normaalisti kuin pää edellä syntyvän vauvan. Monesti kuitenkin synnyttäjä itse toivoo, että vauva kääntyisi ennen synnytystä pää alaspäin. Neuvoja löytyy perätilassa olevan vauvan kääntämiseksi, mutta toimivatko ne ja millä perusteella?

Hyppää suoraan tekniikoihin vauvan kääntämiseksi

Suosittelen myös Helping Your Breech Baby Turn -ekirjaa, jonka voit ladata Spinning Babies -nettisivuilta!

Vauva perätilassa - mitä teen? | Jaga.fiMistä perätila voi johtua?

Vauva pyrkii asettumaan kohdussa parhaimpaan asentoon, johon kohdun sisällä oleva tila antaa mahdollisuuden. VIimeisen raskauskolmanneksen alkupuolella vauvan pää alkaa olla niin painava, että painovoiman vaikutuksesta vauva asettuu kohdussa pää alaspäin. Joskus istukan sijainti tai kohdun rakenne vaikuttaa siihen, että vauva asettuu tiettyyn asentoon; esimerkiksi väliseinä kohdussa, ns. sydämenmuotoinen kohtu tai kaksiosainen kohtu voi rajata vauvan mahdollisuuksia kääntyä perätilasta pää alaspäin.

Välttämättä taustalla ei ole kohdun rakenteeseen liittyvää erityisyyttä. Lantion lievätkin virheasennot saattavat vaikuttaa vauvan asentoon kohdussa. Lantion virheasento vetää liitoksia epätasapainoon ja tekee lantiosta epäsymmetrisen. Luinen lantio koostuu kolmesta luusta, joiden väliset liitokset joustavat erityisen paljon raskausaikana. Kohtu on lihas, joka kiinnittyy lantioon useammalla ligamentilla, joten lantion epäsymmetrisyys ja toispuoleisuus vetää kohdun ligamentteja epätasapainoon ja siten vaikuttaa kohdun muotoon. Seurauksena vauvan pään sijasta kohdun alasegmenttiin saattaakin mahtua paremmin vauvan peppu. Painovoiman vaikutus ei riitä saamaan vauvaa pysymään pää alaspäin, kun alhaalla ei ole päälle riittävästi tilaa.

Kohtuun kiinnittyvien ligamenttien ja kohtulihaksen jännitystila voi vaikuttaa vauvan asentoon kohdussa. Hormonaaliset muutokset loppuraskaudessa edesauttavat vauvan kääntymistä, kun tiukat lihakset ja ligamentit pehmenevät relaksiinihormonin vaikutuksesta. Kuitenkin osa vauvoista jää perätilaan hormonaalisesta pehmentymisestä huolimatta. Voi olla, että esimerkiksi kohdun kannatinsiteissä on toispuoleista kiristyneisyyttä, jolloin kohtu kiertyy lyhentyneen ligamentin puolelle. Kohtua edestä ympäröivä leveä ligamentti saattaa kiristää. Tällöin myös vauvan potkut tuntuvat kivuliaina ja vauvan asennon tunnusteleminen on hankalaa. Tiukka ristiluu-kohtuside kiristää kohdun alasegmenttiä ja saattaa myös olla toispuoleisesti lyhentynyt. Raskauden etenemisen myötä tapahtuva löystyminen ei yksinään riitä vapauttamaan tarpeeksi tilaa kohdun alaosaan, tai vauva on siinä vaiheessa ehtinyt kasvaa niin isoksi, että kääntymiselle kohdussa ei jää tilaa. Vauvan koko, lapsiveden määrä ja mahdollinen lyhyt napanuora tai napanuoraan kietoutuminen vaikuttavat siihen, mahtuuko vauva vaihtamaan asentoa kohdussa.

Jos kohdulla ei ole tarpeeksi tukea lihaksistosta, kasvava vatsa kallistuu reilusti eteenpäin ja muuttaa kehon linjausta. Tällöin vauvakin saattaa vaihtaa herkemmin asentoa ja pyöriä vatsassa vaihtelevasti poikittain, vinosti ja perätilassa. Kun asentoa vaihteleva vauva on pää alaspäin tai viistosti alaspäin, vatsan tukeminen alavatsan ympäri kiristetyllä huivilla tai tukivyöllä auttaa kohtua ja vauvaa parempaan asentoon. Välttämättä vauvan asennolle ei pystytä osoittamaan mitään selkeää syytä. Erilaiset kiristykset ja virheasennot ovat tavallisia, koska istumme paljon ja kuormitamme kehoa toispuoleisesti ja yksipuolisesti, ja on yksilöllistä, miten paljon se vaikuttaa vauvan asentoon kohdussa.

Ulkokäännös loppuraskaudessa

Vauvan kääntämiseksi perätilasta pää alaspäin voidaan äitiyspoliklinikalla tehdä ulkokäännös yleensä raskausviikolla 36. Ulkokäännös onnistuu 40 %:lla ensisynnyttäjistä ja noin 60 %:lla uudelleensynnyttäjistä. Käännöksen onnistumisen kannalta epäedullisia merkkejä ovat vauvan takapuolen kiinnittyminen lantioon ja kohdun pinkeys. Seuraavaksi kuvatut tasapainottavat harjoitukset ja painovoiman vaikutuksen hyödyntäminen tukevat myös ulkokäännöksen onnistumista, sillä niillä pystytään vähentämään ligamenttien kiristyksestä aiheutuvaa kohdun liiallista jänteyttä ja vauvan kiinnittymistä lantioon. Lue myös, mitä tehdä ulkokäännöksen jälkeen (Spinning Babies Blog).

Tallenna

Mitä itse voi tehdä perätilassa olevan vauvan kääntämiseksi

Toimiin kannattaa ryhtyä jo ennen ulkokäännöstä raskauden viimeisellä kolmanneksella. Seuraavaksi esitellään muutamia erilaisia tapoja pyrkiä vaikuttamaan vauvan asentoon kohdussa vapauttamalla jännityksiä ja tekemällä tilaa lantioon ja kohdun alasegmenttiin. Kaikki muut liikkeeet paitsi Breech Tilt ovat suositeltavia kaikille raskaanaoleville lisäämään lantion tasapainoa! En suosittele yrittämään mitään kohdun tai vauvan manipulaatiohoitoa, jossa aktiivisesti yritetään saada vauva kääntymään, ellei tekijä ole osaava ammattilainen ja samalla on mahdollista seurata vauvan sydänäänten reagointia käännösyritykseen. Seuraavat tekniikat ovat lempeitä ja turvallisia, mutta niitäkin tehdessä on tärkeää kuunnella omia tuntemuksia ja keskeyttää liike, jos ilmenee huonovointisuutta tai vauva alkaa liikkua kohdussa epätavallisen raivokkaasti.

Ylösalaisten asentojen päiväohjelma 

Jos vauva on perätilassa vielä rv 32, aloita tekemään päivittäin kolme kertaa päivässä ensin Kohtu rennoksi pää alaspäin (suomenkielinen video avautuu uudessa ikkunassa) eli “Forward-leaning inversion” 30 s ajan ja sen jälkeen “Breech tilt” 10-20 minuutin ajan.

1. Kohtu rennoksi pää alaspäin

 • Istu polvillasi sohvalla tai sängyllä ja vie ensin kämmenet ja sitten kyynärpäät lattiaan. Anna pään ja niskan roikkua rentona. Nouse takaisin ylös samaa reittiä, istu noin 3 minuuttia polvillaan paikoillasi ja anna liikkeen vaikuttaa.
 • Ole asennossa vain kolmen hengityksen ajan eli noin 30 s. kerrallaan.
 • Avustaja voi auttaa ylösnousussa työntämällä kevyesti hartioista. Ensimmäisillä kerroilla on hyvä olla avustaja mukana etenkin, jollet ole tottunut tekemään ylösalaisia liikkeitä.
 • Ylösalaisessa asennossa kohdun paino venyttää kohdun kannatinsiteitä, jotka venyvät ja palautuvat noustessa takaisin ylös. Muista rentouttaa niska! Käännä lantiota hieman “häntä koipien väliin”, jotta alaselkään ei muodostu liiallista notkoa.
 • Älä tee, jos sinulla on todettu korkea verenpaine tai silmänpainetauti tai jos liike tuntuu epämukavalta.

2. Breech tilt

 • Asetu esimerkiksi silityslaudan päälle jalat sohvalle ja tyynyjä niskan ja pään alle, jotta saat niskan rennoksi.
 • Tarpeeksi pitkä aika (10-20 minuuttia kerrallaan) ylösalaisessa asennossa irrottaa vauvan takamusta lantiosta ja vauvan pää osuu kohdun pohjaan, mikä auttaa vauvaa asettamaan leuan rintaa vasten. Näin vauvan on helpompi kääntyä pää alaspäin.
 • Älä koskaan tee tätä raskausaikana, jos vauva on jo pää alaspäin! Jos et ole varma vauvan asennosta, tee ainoastaan ylempi harjoitus vapauttaaksesi kohdun alueen jännityksiä .Lyhyt 30 s aika ei yksinään riitä kääntämään vauvaa, joten se on turvallinen myös silloin, jos vauvan asennosta ei ole varmuutta.

Muita harjoituksia perätilavauvan kääntämiseen

Näitä tasapainottavia harjoituksia voi käyttää lisäämään tilaa lantiossa ennen perätilan ulkokäännöstä ja synnytystä varten. Ne ovat turvallisia myös silloin, jos epäilet vauvan olevan perätilassa, mutta et ole aivan varma vauvan asennosta. Liikkeillä ei voi saada vauvaa vahingossa kääntymään takaisin perätilaan.

Vauvamahan nosto rebozolla


Katso myös sanalliset ohjeet: Rebozo apuna raskausaikana

Lantionpohja tasapainoon kylkiasennossa

Lantion rentoutus pystyasennossa

 

Katso myös nämä vinkit perätilavauvan kääntämiseen:

 • Psoas-asento (Selkäkanava) on lepoasento, joka auttaa rentouttamaan lantion ja selän.
 • Ergonomiset asennot edistävät lantion tasapainoa: Maternal Positioning ja Posture (Spinning Babies)
 • Akupunktio ja moksaus: Akupunktiolla voidaan tasapainottaa kehoa ja lisäksi käsitellä pisteitä, jotka stimuloivat kohtua ja lisäävät vauvan liikehdintää ja edesauttavat siten vauvan kääntymistä. Pikkuvarpaan kynnen ulkoreunassa sijaitsevaa BL-67 –pistettä voidaan myös lämmittää moksatikulla. Sopiva ajankohta moksaukselle on erityisesti rv 34-36, jos vauva on perätilassa.
 • Osteopatialla voidaan vapauttaa kehosta jännityksiä ja rentouttaa ylijännittynyttä kohtua. Vauvalle vapautuu näin lisää tilaa vaihtaa asentoa.
 • Käsilläseisonta uima-altaassa ja muut ylösalaiset asennot: vauvan peppu irtoaa hieman lantiosta ja pää painuu kohdun pohjaan, jolloin vauvan leuka koukistuu rintaa vasten ja vauva on suotuisassa asennossa kääntymistä varten. Ylösalaisessa asennossa on tärkeää, että odottajan asento voi olla mahdollisimman rento ja turvallinen, eikä polviin, takareisiin, pohkeisiin tai niskan alueelle kohdistu jännitystä.
 • “Birth sling” eli kattoon kiinnitetyssä lenkiksi solmitusta liinasta roikkuminen auttaa pidentämään ja venyttämään selkää sekä tekemään lisää tilaa keskivartaloon. Näin saadaan myös vauvalle lisää tilaa kääntyä.
 • Hypnoosissa yhdistyvät syvärentoutus ja affirmaatiot, ja hypnoosia käytetään edistämään vauvan kääntymistä perätilasta pää alaspäin. Erityisesti perätilan kääntämiseen suunniteltu englanninkielinen Hypnobabies-äänite on saatavissa täältä.

Vauva perätilassa - mitä tehdä? | Jaga.fiKun vauva kääntyy pää alaspäin

Kun huomaat tai epäilet vauvan kääntyneen kohdussa pää alaspäin, lopeta ylösalaiset asennot. Sen sijaan käy kävelemässä rento kävelylenkki 1,5-2 km  joka päivä ja pyörittele lantiolla reippaassa tahdissa ympyröitä jumppapallolla tai tanssien edistämään vauvan laskeutumista lantiossa. Jatka muita tasapainottavia harjoituksia. Muutama päivä kääntymisen jälkeen voi jatkaa Forward- leaning inversionia (30 s kerran päivässä).

Jos kohtu on voimakkaasti kallistunut eteenpäin tai vaikuttaa siltä, että keskivartalon lihakset ovat löysiä (mikä on uudelleensynnyttäjällä tavallista), vatsan tukeminen alavatsalle sidotulla liinalla tai tukivyöllä voi auttaa vauvaa pysymään pää alaspäin kohdussa sen jälkeen, kun vauva on kääntynyt.

Jos vauva ei käänny

Vauva ei välttämättä käänny pää alaspäin silloin, jos perätila on ollut tyypillistä suvussa, kohtu on epätavallisen muotoinen, vauva on kietoutunut napanuoraan, kaksosraskaudessa toinen vauva on kääntymisen tiellä, tai jos tehdyt harjoitukset eivät riitä vapauttamaan tilaa kohdun alaosaan. Perätilaa voidaan pitää normaalina asentona, jossa vauva voi syntyä alakautta. Jos ulkokäännös ei ole mahdollinen tai ei onnistu, lantiosta otetaan magneettikuvat, joilla selvitetään edellytyksiä perätilasynnytykselle alakautta. Vauvan kokoa arvioidaan ultraäänellä ja synnytystavasta keskustellaan lääkärin kanssa.

Synnytyksen kulkua tai “helppoutta” ei ennusta se, kääntyykö vauva pää alaspäin. Synnytykseen kannattaa pyrkiä suhtautumaan positiivisin mielin, vaikka vauva pysyisi perätilassa. Jokainen tietää parhaiten itse, kuinka paljon aikaa ja energiaa on valmis käyttämään ennen synnytystä, ja mikä synnytysvaihtoehto on omalla kohdalla luontevin. Tässä esitellyt harjoitukset tasapainottavat joka tapauksessa kohtua ja tekevät lantioon tilaa, joten niiden tekeminen ei mene hukkaan, vaikka vauva pysyisi perätilassa. Doula eli synnytystukihenkilö voi olla apuna ja tukena perätilasynnytyksessä, tapahtui synnytys alakautta tai sektiolla.

Päivitetty 2019.

Tallenna

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.