Imetyksen kanssa ei kannata jäädä yksin. Monet imetyksen ongelmakohdat ovat ratkaistavissa oikeanlaisella ja oikea-aikaisella imetystuella. Huolimatta siitä, että Helsingissä palveluja on hyvin tarjolla, ne eivät välttämättä kohtaa kysyntää. Apua ei osata tarjota ja tiedottaa mahdollisuuksista ohjaukseen ja tukeen. Olen koonnut tähän helsinkiläisille ja pääkaupunkiseutulaisille perheille suunnattuja imetystukipalveluita. Toivottavasti apu löytää tarvitsijansa!

Imetyspoli Kätilöopistolla ja Jorvissa

Synnytyksen jälkeen voit hakeutua kätilön vastaanotolle synnytyssairaalaan. Kätilöopistolla ja Naistenklinikalla synnyttäneet menevät Kätilöopiston imetyspoliklinikalle ja Jorvissa synnyttäneet Jorvin imetyspoliklinikalle. Imetyspoli on tarkoitettu ensisijaisesti alle kaksiviikkoisille vauvoille. Imetyspolille voi sopia aikaa jo lapsivuodeosastolla ennen kotiin lähtöä, jos lisämaito on kotiutuessa käytössä ja siitä olisi toiveena päästä eroon. Imetyspolin yhteystietoja voit kysyä siltä lapsivuodeosastolta, jolta kotiuduit.

Imetysohjaus neuvolassa

Neuvolan terveydenhoitaja on vauvaperheen ensisijainen tuki imetyksessä. Imetysongelmista kannattaa puhua aktiivisesti neuvolakäynneillä. Yhä useammalla helsinkiläisellä neuvolan terveydenhoitajalla on imetysohjaajakoulutus. Helsingin kaupungin neuvoloissa kokoontuu myös terveydenhoitajan vetämiä imetystukiryhmiä.

Imetyksen vertaistuki

Pääkaupunkiseudulla on useita imetystukiryhmiä, joita vetävät Imetyksen tuki ry:n kouluttamat tukiäidit. Ryhmässä saa vertaistukea kaikenlaiseen imetykseen, ja ryhmään voi mennä käymään missä vaiheessa imetystä vain. Tukiäideillä on oman kokemuksen lisäksi myös paljon tietoa ja kunnioittava suhtautuminen perheen omiin valintoihin. Ryhmään voi osallistua ilman ennakkoilmoittautumista. Imetystukiryhmien kokoontumisajat löytyvät Imetyksen tuki ry:n sivuilta.

Imetystukea saa myös netissä ja puhelimitse. Imetystukipuhelimessa voit jutella tukiäidin kanssa kaikesta imetykseen liittyvästä. Imetyksen tuki ry:n suljetussa Facebook-ryhmässä keskustellaan ja jaetaan kokemuksia. Ryhmässä voi myös aloittaa tukipyyntöjä, joihin vastaavat vain koulutetut tukiäidit ja kansainvälisen IBCLC-imetystutkinnon suorittaneet ammattilaiset. Yhdistys ylläpitää myös imetykseen keskittyvää Maitolaituri-keskustelufoorumia.

Yksityinen imetysohjaus

Oikein ajoitettu kotikäynti tai imetysohjaajan vastaanotto voi pelastaa imetyksen. Pääkaupunkiseudulla toimii muutamia imetysohjaajakoulutuksen suorittaneita yksityisiä palveluntarjoajia. Henkilökohtaiseen tapaamiseen varataan riittävästi aikaa, yleensä vähintään 80 minuuttia. Monesti yksi kerta riittää. Joskus on hyödyllistä sopia myös seurantakäynti tai puhelinkeskustelu. Yksilöllisen tapaamisen etuja ovat kiireettömyys, henkilökohtainen kontakti ja jokaisen perheen tarpeisiin ja toiveisiin räätälöity ohjaus.

Share

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.