Synnytyskeskustelu kätilön kanssa

Varaa nyt

Synnytys on elämän merkittäviä kokemuksia. Sillä on suuri merkitys, millaisena synnytyskokemus painuu mieleen. Kokemus voi tuoda voimaa tai se voi viedä voimat.

Synnytyskeskustelussa pureudutaan synnytyksessä ja mahdollisesti myös lapsivuodeaikana koettuihin tapahtumiin ja tunteisiin. 

Kenelle synnytyskeskustelu sopii?

Erityisesti silloin, jos synnytykseen liittyy pettymyksiä tai synnytys on ollut traumaattinen kokemus, se on tärkeää päästä purkamaan ammattilaisen kanssa. Vaikka tapahtunutta ei voi muuttaa, sen vaikutuksia nykyhetkeen voi.

Synnytyksen ei tarvitse olla huono kokemus, jotta siitä kannattaa keskustella empaattisen ja luotettavan kuuntelijan kanssa. Synnytyskokemuksen käsitteleminen kuuluu siirtymään äidiksi ja vanhemmaksi. Se voi myös olla osa valmistautumista uuteen raskauteen ja synnytykseen. Oman kokemuksen purkaminen auttaa myös olemaan paremmin läsnä ja tukena muille.

Synnytys vaikuttaa voimakkaasti myös puolisoon tai kumppaniin, jonka kokemus synnytyksestä voi olla erilainen kuin synnyttäjällä. Myös tukihenkilö voi varata ajan synnytyskeskusteluun.

Mitä synnytyskeskustelussa tapahtuu?

Synnytyskeskustelussa saat kertoa synnytyskokemuksesta rauhassa ilman vähättelyä tai vertailua. Kuulluksi tuleminen on usein ensimmäinen askel kohti tapahtuneen käsittelyä. Kokemusta voi alkaa pikku hiljaa ymmärtää ja se asettuu osaksi omaa elämäntarinaa. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. Riippuen keskustelulle asettamistasi toiveista ja tavoitteista esitän erilaisia kysymyksiä, jotka auttavat pohtimaan tapahtumien merkityksiä.

Synnytykseen ei tarvitse liittyä mitään dramaattista – usein vaikeat synnytyskokemuksetkin ovat paperilla ihan hyvin menneitä synnytyksiä. Yhdessä voi löytyä keinoja vaikeasta synnytyksestä toipumisen edistämiseksi. Kokemusta voi työstää niin, ettei se enää hallitse negatiivisesti ajatuksia.

Synnytyskeskustelusta voi olla hyötyä pitkänkin ajan kuluttua

Synnytyksestä on voinut kulua viikkoja tai vuosia. Aika itsessään ei aina yksin riitä parantamaan. Kokemuksen voi tilapäisesti siirtää syrjään, mutta sillä on taipumusta nousta uudelleen esiin. Ei ole mitään aikarajoja, jolloin tapahtumasta kuuluisi päästä yli. Vain sinä voit määritellä, miltä synnytyskokemus sinusta tuntuu.

Synnytyskokemuksen käsitteleminen osaksi omaa elämäntarinaa on mahdollista. Silloin kokemuksella ei ole valtaa määritellä nykypäivää ja tässä hetkessä koettuja tunteita. Parhaimmillaan synnytyskokemuksen käsitteleminen voi syventää ymmärrystä omasta itsestä, vahvuuksista ja selviytymiskeinoista. Kokemuksen työstäminen voi antaa oivalluksia, joilla on suuria vaikutuksia kaikille elämän osa-alueille.

Vaikeuksista selviäminenkin voi lisätä itsetuntemusta, selkeyttää omia arvoja ja tavoitteita sekä auttaa tiedostamaan uusia vahvuuksia, vaikka  kärsimys itsessään ei jalosta ketään. Raskaudessa ja synnytyksessä on aina kyse myös emotionaalisista muutoksista, ei pelkästään fyysisestä prosessista.

Keskustele synnytyskokemuksesta kätilön kanssa

Varaa aika kotikäynnille tai etävastaanotolle synnytyskeskustelua varten. Useimmiten 1-2 keskustelua riittää. Myös puoliso, kumppani tai synnytyksen tukihenkilö voi varata oman ajan synnytyskeskusteluun. Yhteistä aikaa ei kannata varata ainakaan ensimmäiselle tapaamiselle, sillä molempien oman tarinan on ensin tärkeä tulla kuulluksi.

Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu doula

Muu koulutus:

Birthing From Within Trained Mentor 2020

Spinning Babies® Certified Parent Educator 2019

Vesisynnytyskoulutus 2016

Birth Story Listening 1-2, Birthing From Within 2015

Birth Art, Birthing From Within 2014

Lantio synnytyksessä -koulutus 2014

Spinning Babies -workhop 2014

Heart & Hands -workshop, Elizabeth Davies, 2013

Varaa aika synnytyskeskusteluun tai kysy lisää!

Minulle sopii

6 + 15 =