Synnytyskokemuksen käsittely kätilön kanssa

Työpajat ja yksilöllinen synnytyskeskustelu Helsingissä tai etänä
Varaa nyt

Synnytyskokemuksen käsittelyyn kanssani on kaksi vaihtoehtoa:

  • Synnytyskokemustyöpajassa synnytyskokemusta työstetään ryhmässä kehollisin ja luovin menetelmin.
  • Yksilöllisessä synnytyskeskustelussa pureudutaan synnytyksessä ja mahdollisesti myös lapsivuodeaikana koettuihin tapahtumiin ja tunteisiin.
  • Synnytyskeskusteluun voit tulla myös raskauden aikana tapahtuneen menetyksen jälkeen.

Synnytyskokemustyöpaja

Seuraava työpaja järjestetään sunnuntaina 20.11. klo 9.30-17 Helsingin joogayhdistyksen Joogahuoneella, Punavuorenkatu 4.

Synnytys on merkittävä kokemus, johon voi löytää uusia näkökulmia vuosienkin jälkeen. Synnytyskokemustyöpajassa synnytystä ja sen jälkeistä aikaa lähestytään kehollisten ja taiteellisten menetelmien avulla. Työpajan ohjaavat kätilö Eeva Itkonen ja joogaopettaja, doula Hanna-Mari Kuikka. Kutsumme mukaan kaikki, jotka haluavat syventyä omaan synnytystarinaansa ja löytää siitä uusia merkityksiä.

Synnytys on aina sekä fyysinen tapahtuma että henkinen ja emotionaalinen siirtymä. Synnytystä lähestytään kuitenkin usein lääketieteellisten faktojen ja tapahtumien kautta ja siksi synnytyskokemuksen sisäisille merkityksille on harvoin tilaa. Työskentelemällä hengityksen, liikkeen ja taiteen avulla voi avata oven sellaisille ajatuksille ja merkityksille, joihin ei pääse sanallisesti ja älyllisesti niin helposti kiinni.

Mitä on luvassa?

Synnytyskokemustyöpaja järjestetään sunnuntaina 20.11. klo 9.30–17. Päivän aikana työskentelemme kehollisesti ja hengityksen kanssa, piirtämällä ja kirjoittamalla. Jokainen tekee kuivapastelliliiduilla omasta synnytystarinastaan labyrintin. Käymme myös yhteistä keskustelua työskentelyn herättämistä ajatuksista, kokemuksista, tunteista ja kysymyksistä. Saat itse päättää, miten paljon haluat jakaa omista kokemuksistasi muille. Pääpaino on omassa hiljaisessa työskentelyssä.

Kenelle työpaja on tarkoitettu?

Työpaja on jokaiselle, joka haluaa syventyä omaan synnytystarinaansa. Synnytyksestä on hyvä olla kulunut vähintään puoli vuotta. Jos synnytyksestä on jäänyt käsittelemätön traumaattinen kokemus, suosittelemme ensin hakeutumaan esimerkiksi traumaterapeuttiseen työskentelyyn ja osallistumaan työpajaan vasta myöhemmin. Ole yhteydessä Eevaan tai Hanna-Mariin, jos sinua mietityttää, sopiiko työpaja sinulle vai ei. Synnytyskokemuksen työstäminen vaatii keskittymistä ja siksi lapsen kanssa osallistuminen ei valitettavasti onnistu. Lounastauon aikana voi kuitenkin tarvittaessa imettää.

Ikävä kyllä tila ei ole esteetön: saliin noustaan portaita eikä käytettävissä ole hissiä.

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu

Osallistumismaksun Early Bird -hinta 247,50 euroa on voimassa 31.10.2022 saakka koodilla EARLYBIRD.

Tämän jälkeen hinta on 275 euroa.

Hinta sisältää kaikki työpajassa tarvittavat välineet, teen ja välipalan sekä alv 24 %. Lounas on omakustanteinen. 

Lämpimästi tervetuloa tutkimaan kokemaasi <3

Yksilöllinen synnytyskeskustelu

Synnytyskeskustelussa pureudutaan synnytyksessä ja mahdollisesti myös lapsivuodeaikana koettuihin tapahtumiin ja tunteisiin. Synnytyskokemus on tärkeä päästä purkamaan ammattilaisen kanssa erityisesti silloin, jos synnytykseen liittyy pettymyksiä tai synnytys on ollut vaikea kokemus. Vaikka tapahtunutta ei voi muuttaa, sen vaikutuksia nykyhetkeen voi. Synnytyksen ei kuitenkaan tarvitse olla huono kokemus, jotta siitä kannattaa keskustella empaattisen ja luotettavan kuuntelijan kanssa. Synnytyskokemuksen käsitteleminen kuuluu siirtymään äidiksi ja vanhemmaksi. Se voi myös olla osa valmistautumista uuteen raskauteen ja synnytykseen. Oman kokemuksen purkaminen auttaa myös olemaan paremmin läsnä ja tukena muille. Synnytys vaikuttaa voimakkaasti myös puolisoon tai kumppaniin, jonka kokemus synnytyksestä voi olla erilainen kuin synnyttäjällä. Myös ei-synnyttänyt vanhempi voi varata ajan synnytyskeskusteluun.

Mitä synnytyskeskustelussa tapahtuu?

Synnytyskeskustelussa saat kertoa synnytyskokemuksesta rauhassa ilman vähättelyä tai vertailua. Kuulluksi tuleminen on usein ensimmäinen askel kohti tapahtuneen käsittelyä. Kokemusta voi alkaa pikku hiljaa ymmärtää ja se asettuu osaksi omaa elämäntarinaa. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. Riippuen keskustelulle asettamistasi toiveista ja tavoitteista esitän erilaisia kysymyksiä, jotka auttavat pohtimaan tapahtumien merkityksiä. Synnytykseen ei tarvitse liittyä mitään dramaattista – usein vaikeat synnytyskokemuksetkin ovat paperilla ihan hyvin menneitä synnytyksiä. Yhdessä voi löytyä keinoja vaikeasta synnytyksestä toipumisen edistämiseksi. Kokemusta voi työstää niin, ettei se enää hallitse negatiivisesti ajatuksia.

Synnytyskeskustelusta voi olla hyötyä pitkänkin ajan kuluttua

Synnytyksestä on voinut kulua viikkoja tai vuosia. Aika itsessään ei aina yksin riitä parantamaan. Kokemuksen voi tilapäisesti siirtää syrjään, mutta sillä on taipumusta nousta uudelleen esiin. Ei ole mitään aikarajoja, jolloin tapahtumasta kuuluisi päästä yli. Vain sinä voit määritellä, miltä synnytyskokemus sinusta tuntuu. Synnytyskokemuksen käsitteleminen osaksi omaa elämäntarinaa on mahdollista. Silloin kokemuksella ei ole valtaa määritellä nykypäivää ja tässä hetkessä koettuja tunteita. Parhaimmillaan synnytyskokemuksen käsitteleminen voi syventää ymmärrystä omasta itsestä, vahvuuksista ja selviytymiskeinoista. Kokemuksen työstäminen voi antaa oivalluksia, joilla on suuria vaikutuksia kaikille elämän osa-alueille. Vaikeuksista selviäminenkin voi lisätä itsetuntemusta, selkeyttää omia arvoja ja tavoitteita sekä auttaa tiedostamaan uusia vahvuuksia, vaikka  kärsimys itsessään ei jalosta ketään. Raskaudessa ja synnytyksessä on aina kyse myös emotionaalisista muutoksista, ei pelkästään fyysisestä prosessista.

Keskustele synnytyskokemuksesta kätilön kanssa

Varaa aika kotikäynnille tai etävastaanotolle synnytyskeskustelua varten. Useimmiten 1-2 keskustelua riittää. Myös puoliso, kumppani tai synnytyksen tukihenkilö voi varata oman ajan synnytyskeskusteluun. Yhteinen aika kannattaa varata sen jälkeen.
Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu doula

Muu koulutus:

Birthing From Within Trained Mentor 2020

Spinning Babies® Certified Parent Educator 2019

Vesisynnytyskoulutus 2016

Birth Story Listening 1-2, Birthing From Within 2015

Birth Art, Birthing From Within 2014

Lantio synnytyksessä -koulutus 2014

Spinning Babies -workhop 2014

Heart & Hands -workshop, Elizabeth Davies, 2013

Kysy lisää synnytyskokemuksen käsittelemisestä:

8 + 1 =