Synnytyskokemuksen käsittely kätilön kanssa

Työpajat ja yksilöllinen synnytyskeskustelu Helsingissä tai etänä
Varaa nyt

 

 Synnytyskokemuksen käsittelyyn kanssani on kaksi vaihtoehtoa:

  • Synnytyslabyrinttityöpajassa synnytyskokemusta työstetään taiteen keinoin.
  • Yksilöllisessä synnytyskeskustelussa pureudutaan synnytyksessä ja mahdollisesti myös lapsivuodeaikana koettuihin tapahtumiin ja tunteisiin.

Synnytyskokemuksen työstäminen taiteen keinoin

Synnytys on aina sekä fyysinen tapahtuma että henkinen ja emotionaalinen siirtymä. Synnytyskokemuksen sisäisille merkityksille on harvoin tilaa, sillä synnytystä lähestytään usein lääketieteellisten faktojen ja tapahtumien kautta. Synnytyslabyrintti auttaa jäsentämään synnytyskokemusta. Piirtämällä voi avata oven sellaisille ajatuksille ja merkityksille, joihin ei pääse sanallisesti ja älyllisesti niin helposti kiinni. Suosittelen osallistumaan työpajaan 6 kk – 60 vuotta synnytyksen jälkeen! Työpaja sopii kaikille, jotka haluavat syventyä omaan synnytystarinaansa ja löytää siitä uusia merkityksiä.

Mitä synnytyslabyrinttityöpajassa tehdään?

Synnytyslabyrintti

Aloitamme lyhyellä esittelykierroksella ja kahvilla. Kerron hieman labyrinttisymbolin merkityksistä. Jokainen piirtää ohjeen mukaan kuivapastelliliiduilla omasta synnytystarinastaan labyrintin ja valitsee siihen sopivat symbolit. Sen jälkeen saat itse valita muiston, johon haluat syventyä piirtämällä ja kirjoittamalla. Työpajan aikana edetään ohjatusti askel askeleelta ja työskentelyn herättämiä ajatuksia pysähdytään välillä kirjoittamaan ylös. Synnytyslabyrintti on alun perin kätilö, psykologi Pam Englandin kehittämä menetelmä.

Lopuksi käydään yhteinen keskustelu aiheesta ja työskentelyn herättämistä ajatuksista, kokemuksista, tunteista ja kysymyksistä. Saat itse päättää, miten paljon haluat jakaa omista kokemuksistasi. Valmiita teoksia ei esitellä muille, vaan ne ovat itseä varten.

Kuka voi osallistua?

  • Synnyttäjä tai tukihenkilön roolissa synnytyksessä ollut, ilman lapsia (vauvat voivat osallistua tarvittaessa lounaalle).
  • Haluat syventyä omaan synnytystarinaasi, jäsentää kokemusta ja löytää siitä uusia merkityksiä.
  • Et tarvitse erityisiä taitoja tai kokemusta taiteen tekemisestä.
  • Synnytyksestä on kulunut vähintään 6 kk tai enemmän.
  • Synnytyskokemuksesta ei ole jäänyt käsittelemätöntä vaikeaa traumaa. Jos traumaattinen kokemus on vielä hyvin vereslihalla, suosittelen tarvittaessa hakeutumaan traumaterapeuttiseen työskentelyyn, ja osallistumaan työpajaan vasta myöhemmin.

Onko tästä minulle hyötyä, jos en ole taiteellinen ihminen enkä osaa piirtää?

Tärkeintä ei ole lopputulos, vaan tekemisen prosessi. Et tarvitse mitään erityisiä taitoja tai kokemusta taiteen tekemisestä. Valmiita tuotoksia ei esitellä muille, kukaan ei tee päätelmiä eikä tulkitse teoksiasi puolestasi. Itse voit oppia tekemisestä paljon ja monille prosessi tuo esiin sellaisia ajatuksia, joita on ollut aiemmin hankalaa sanoittaa.

Voinko osallistua vauvan kanssa?

Oman synnytyskokemuksen työstäminen vaatii keskittymistä. Sen takia vauvan tai lapsen kanssa ei voi osallistua työpajaan. Vauvat voivat osallistua lounaalle klo 11 jälkeen, jos ero käy muuten liian pitkäksi.

Ilmoittautuminen ja osallistumismaksu

Työpaja järjestetään meren äärellä kauniissa Rastilan kartanossa (Karavaanikatu 4, Helsinki) tiistaina 26.7.2022 klo 9.30-12. Esteetön sisäänkäynti, esteetön wc löytyy.

Osallistumismaksu 69 euroa sisältää materiaalit, aamukahvin ja Cafe Monamin lounaan. Ilmoittautuessasi kerro myös mahdollisesta erityisruokavaliosta tai allergioista.

Yksilöllinen synnytyskeskustelu

Synnytyskeskustelussa pureudutaan synnytyksessä ja mahdollisesti myös lapsivuodeaikana koettuihin tapahtumiin ja tunteisiin. Synnytyskokemus on tärkeä päästä purkamaan ammattilaisen kanssa erityisesti silloin, jos synnytykseen liittyy pettymyksiä tai synnytys on ollut vaikea kokemus. Vaikka tapahtunutta ei voi muuttaa, sen vaikutuksia nykyhetkeen voi.

Synnytyksen ei kuitenkaan tarvitse olla huono kokemus, jotta siitä kannattaa keskustella empaattisen ja luotettavan kuuntelijan kanssa. Synnytyskokemuksen käsitteleminen kuuluu siirtymään äidiksi ja vanhemmaksi. Se voi myös olla osa valmistautumista uuteen raskauteen ja synnytykseen. Oman kokemuksen purkaminen auttaa myös olemaan paremmin läsnä ja tukena muille.

Synnytys vaikuttaa voimakkaasti myös puolisoon tai kumppaniin, jonka kokemus synnytyksestä voi olla erilainen kuin synnyttäjällä. Myös ei-synnyttänyt vanhempi voi varata ajan synnytyskeskusteluun.

Mitä synnytyskeskustelussa tapahtuu?

Synnytyskeskustelussa saat kertoa synnytyskokemuksesta rauhassa ilman vähättelyä tai vertailua. Kuulluksi tuleminen on usein ensimmäinen askel kohti tapahtuneen käsittelyä. Kokemusta voi alkaa pikku hiljaa ymmärtää ja se asettuu osaksi omaa elämäntarinaa. Kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja. Riippuen keskustelulle asettamistasi toiveista ja tavoitteista esitän erilaisia kysymyksiä, jotka auttavat pohtimaan tapahtumien merkityksiä.

Synnytykseen ei tarvitse liittyä mitään dramaattista – usein vaikeat synnytyskokemuksetkin ovat paperilla ihan hyvin menneitä synnytyksiä. Yhdessä voi löytyä keinoja vaikeasta synnytyksestä toipumisen edistämiseksi. Kokemusta voi työstää niin, ettei se enää hallitse negatiivisesti ajatuksia.

Synnytyskeskustelusta voi olla hyötyä pitkänkin ajan kuluttua

Synnytyksestä on voinut kulua viikkoja tai vuosia. Aika itsessään ei aina yksin riitä parantamaan. Kokemuksen voi tilapäisesti siirtää syrjään, mutta sillä on taipumusta nousta uudelleen esiin. Ei ole mitään aikarajoja, jolloin tapahtumasta kuuluisi päästä yli. Vain sinä voit määritellä, miltä synnytyskokemus sinusta tuntuu.

Synnytyskokemuksen käsitteleminen osaksi omaa elämäntarinaa on mahdollista. Silloin kokemuksella ei ole valtaa määritellä nykypäivää ja tässä hetkessä koettuja tunteita. Parhaimmillaan synnytyskokemuksen käsitteleminen voi syventää ymmärrystä omasta itsestä, vahvuuksista ja selviytymiskeinoista. Kokemuksen työstäminen voi antaa oivalluksia, joilla on suuria vaikutuksia kaikille elämän osa-alueille.

Vaikeuksista selviäminenkin voi lisätä itsetuntemusta, selkeyttää omia arvoja ja tavoitteita sekä auttaa tiedostamaan uusia vahvuuksia, vaikka  kärsimys itsessään ei jalosta ketään. Raskaudessa ja synnytyksessä on aina kyse myös emotionaalisista muutoksista, ei pelkästään fyysisestä prosessista.

Keskustele synnytyskokemuksesta kätilön kanssa

Varaa aika kotikäynnille tai etävastaanotolle synnytyskeskustelua varten. Useimmiten 1-2 keskustelua riittää. Myös puoliso, kumppani tai synnytyksen tukihenkilö voi varata oman ajan synnytyskeskusteluun. Yhteinen aika kannattaa varata sen jälkeen. 

Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu doula

Muu koulutus:

Birthing From Within Trained Mentor 2020

Spinning Babies® Certified Parent Educator 2019

Vesisynnytyskoulutus 2016

Birth Story Listening 1-2, Birthing From Within 2015

Birth Art, Birthing From Within 2014

Lantio synnytyksessä -koulutus 2014

Spinning Babies -workhop 2014

Heart & Hands -workshop, Elizabeth Davies, 2013

Kysy lisää synnytyskokemuksen käsittelemisestä:

15 + 9 =