Synnytysvalmennus kätilön kanssa
Yksityinen synnytysvalmennus Helsingissä (Iso Roobertinkatu 20-22), etätapaamiset ja ryhmät Varaa nytSynnytysvalmennus vastaanotolla Punavuoressa tai etänä
Keväällä 2023 voit osallistua lyhyisiin etäsynnytysvalmennuksiin, joissa harjoitellaan erilaisia lääkkeettömiä kivunlievitysmenetelmiä, tai varata ajan yksityiseen synnytysvalmennukseen.
Lääkkeetön kivunlievitys: Hengitys 26.1.2023
Etäsynnytysvalmennus to 26.1. klo 17.15-18.45, jossa opit käyttämään hengitystä apuna synnytyksen avautumis- ja ponnistusvaiheessa. Paljon käytännön harjoituksia! Voit osallistua yhdessä kumppanin kanssa. Ryhmästä tulee tallenne. Osallistumismaksu 35 euroa.
Hengitys on tehokas lääkkeetön kivunlievityskeino synnytyksessä. Hengityksen avulla voi helpottaa rentoutumista ja lisätä kehon omia synnytyshormoneja. Hengitys on myös yhteydessä autonomiseen hermostoon, joka säätelee kehon tahdosta riippumattomia toimintoja ja jolla on tärkeä vaikutus synnytyksen kulkuun.
Hengitys auttaa rauhoittamaan sympaattista hermostoa, joka aktivoituu stressitilanteessa ja valmistaa elimistöä hälytystilaan. Hyvä hengitys tasaa pulssia ja verenkiertoa, jolloin happi kulkeutuu hyvin kohtulihakseen, verenpaine pysyy tasaisena, synnytyshormoneja erittyy ja kiputuntemus lievenee. Ahdistuneisuuteen ja jännitykseen liittyy usein tiheä ja pinnallinen liikahengitys eli hyperventilaatio. Se supistaa verisuonia, mikä lisää kipua ja vähentää hapen kulkeutumista lihaksiin. Rauhallinen hengitys tukee rauhoittavan, parasympaattisen hermoston toimintaa.
Synnytysvalmennuksessa tehdään runsaasti käytännön harjoituksia, joista on hyötyä synnytyksen avautumis- ja ponnistusvaiheessa. Harjoittelemme epämukavuuden sietämistä hengityksen avulla ja käytämme apuna mm. jääpaloja.
Ilmoittautuessasi mihin tahansa synnytysvalmennukseeni pääset myös liittymään suljettuun Facebook-ryhmään, jossa voi kysyä ja keskustella kaikesta synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen postpartumaikaan liittyvästä.
Lääkkeetön kivunlievitys: Kosketus 2.2.2023
Etäsynnytysvalmennus to 2.2. klo 17.15-18.45, jossa opit käyttämään kosketusta apuna synnytyksen avautumis- ja ponnistusvaiheessa. Paljon käytännön harjoituksia! Voit osallistua yhdessä kumppanin kanssa. Ryhmästä tulee tallenne. Osallistumismaksu 35 euroa.
Kosketus auttaa rentoutumaan ja antaa voimakkaan vastaärsykkeen supistuksille ja kivulle. Eri tavat käyttää kosketusta apuna voivat rauhoittaa kehoa ja lievittää kipua. Kosketus lisää oksitosiinin ja endorfiinien tuotantoa kehossa ja kilpailee aivojen huomiosta kipuviestien kanssa.
Harjoittelemme käytännössä eri tapoja käyttää kosketusta apuna.
– värinä ja oksitosiinihieronta
– akupainantapisteet
– apuvälineet: gua sha, hierontavälineet, TENS-laite
Ilmoittautuessasi mihin tahansa synnytysvalmennukseeni pääset myös liittymään suljettuun Facebook-ryhmään, jossa voi kysyä ja keskustella kaikesta synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen postpartumaikaan liittyvästä.
Yksityinen synnytysvalmennus kätilön vastaanotolla tai etänä
Esimerkkejä synnytysvalmennuksesta kanssani:
Yksi tapaaminen (90 min) vastaanotolla tai etänä
Tapaamisessa voidaan käydä läpi synnytyksen kulkua eri näkökulmista: miten vauva etenee lantiossa, miten synnytyshormonien eritystä voi edesauttaa, ja miten tulla toimeen supistusten kanssa. Usein kokeillaan käytännössä muutamia hyviä asentoja ja lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Synnytysvalmennus etenee jokaisen perheen tarpeiden mukaan: kysymykset voivat liittyä mm. synnytyksen lääkkeettömään ja lääkkeelliseen kivunlievitykseen tai aikaisempiin kokemuksiin. Synnytysvalmennuksessa voidaan keskittyä erityisesti niihin asioihin, jotka tuntuvat itsestä tärkeiltä.
Yhden tapaamisen synnytysvalmennus sopii erityisesti uudelleensynnyttäjille ja ensisynnyttäjille, jotka ovat jo perehtyneet eri tavoin (esim. lukemalla tai käymällä synnytysvalmennuksen) synnytykseen. Uudelleensynnyttäjille suosittelen lämpimästi lisäksi keskustelua aiemmasta synnytyskokemuksesta, jos tuntuu, että edelliset kokemukset kaipaavat vielä huomiota.
Kaksi tapaamista (2 x 90 min) vastaanotolla tai etänä
Kahden tapaamisen synnytysvalmennuksessa opit tuntemaan synnytysprosessin käynnistymisestä aina vauvan ja istukan syntymään sekä erilaisia synnytyksessä eteen tulevia tilanteita. Synnytysvalmennuksessa ehditään esimerkiksi kokeilla monipuolisesti erilaisia asentoja synnytyksen eri vaiheisiin, tutustua vauvan laskeutumista helpottaviin asentoihin ja perehtyä repeämien ehkäisyyn ja erilaisiin ponnistustapoihin. Lääkkeettömiin menetelmiin ja vesisynnytykseen voidaan syventyä vielä tarkemmin. Hengityksen, äänen ja mielikuvien käyttöä kivunlievityksenä sekä ponnistaessa voidaan harjoitella käytännössä. Käytän usein jääpalojen pitelemistä apuna tuottamaan epämukavuuden tunnetta, jonka kanssa eri kivunlievitystavoista saa konkreettisen tuntuman.
Tapaamisissa voidaan keskustella myös päätöksenteosta synnytyksessä ja eri toimenpiteistä sekä erilaisista synnytyksistä: nykyään kolmasosa synnytyksistä on käynnistettyjä ja joka kuudes synnyttää sektiolla, joten kaikenlaisiin synnytyksiin valmistautuminen on tärkeää. Post partum- eli synnytyksen jälkeiseen aikaan valmistautuminen on myös hyödyllistä: ei yksinomaan imetyksen alkuun vaan koko siihen muutokseen, jonka uuden perheenjäsenen syntymä tuo.
Kahden tapaamisen aikana on mahdollista myös käydä läpi Spinning Babies -synnytysvalmennus, jossa tutustutaan perusteellisesti synnytyksen fysiologiaan ja sen edistämisen keinoihin, sekä erilaisiin asentoihin ja tekniikoihin raskausaikaan ja synnytykseen.
Kahden tapaamisen synnytysvalmennus sopii perheille, jotka haluavat valmistautua perusteellisemmin synnytykseen ja vauvan tuloon. Synnytysvalmennuksessa ehditään käsitellä enemmän kysymyksiä. Kahden tapaamisen välillä asiat ehtivät hautua, ja ne jäävät paremmin mieleen lukuisten käytännön kokeilujen kautta.
Kolme tapaamista (3 x 90 min) vastaanotolla tai etänä
Kolmen tapaamisen synnytysvalmennuksessa voidaan paneutua syvemmin huolien ja pelkojen käsittelemiseen ja miettiä tapoja, joilla huolia voi helpottaa. Käytännön harjoitusten lisäksi voidaan miettiä tarkemmin, miten omat arvot toteutuisivat synnytyksessä ja miten valmistautua kokonaisvaltaisesti vauvan syntymään. Yhden tapaamisen aiheena voi olla myös toipuminen synnytyksestä, lantionpohja ja arpien käsittely sekä imetys ja vauvan rauhoittaminen.
Kolmeen tapaamiseen voi yhdistää ja Spinning Babies -synnytysvalmennuksen ja esimerkiksi erilaisia lääkkettömiä kivunlievitysmenetelmiä ja hengitysharjoituksia.
Tapaamisten määrää ei tarvitse päättää etukäteen, vaan niitä voidaan sopia lisää tarpeen mukaan.
Miksi synnytysvalmennus?
Moni vanhempi on kertonut synnytyksen jälkeen huomanneensa, miten vähän oli osannut valmistautua ennalta synnytykseen. Neuvolan synnytysvalmennus ei ollut riittänyt antamaan keinoja selvitä synnytyksen pyörteissä. Netistä ja kirjoista löytyy paljon tietoa, mutta isoista tietomääristä on vaikea löytää omaan tilanteeseensa sopivat keinot. Erityisesti jos lääkkeettömät kivunlievitysmenetelmät ja painovoiman sekä liikkeen hyödyntäminen kiinnostavat, niihin kannattaa perehtyä ennalta myös käytännössä.
Synnytysvalmennuksessa punotaan yhteen tieteellistä tietoa ja konkreettisia selviytymistekniikoita. Olen mielelläni tukena myös henkisessä valmistautumisessa synnytykseen. En koskaan suunnittele synnytysvalmennusta niin, että siinä valmistaudutaan vain tietynlaista synnytystä varten. Yllätyksellisyys ja valmistautuminen erilaisten tilanteiden kohtaamiseen on tärkeää myös synnytykseen valmistautuessa. Post partum- eli synnytyksen jälkeiseen aikaan valmistautuminen on minulle myös tärkeää: ei yksinomaan imetyksen alkuun vaan koko siihen muutokseen, jonka uuden perheenjäsenen syntymä tuo.
Olen havainnut, että eniten synnytysvalmennuksesta ovat kokeneet hyötyä odottajat ja perheet, jotka ovat valmistautuneet ja harjoitelleet synnytyksessä tarvittavia taitoja läpi raskauden. Siksi synnytysvalmennukseen voi hyvin osallistua jo aiemmin raskaudessa, vaikka myöhäistä ei ole ennen kuin vauva on syntynyt!
Synnytysvalmennuksesta on monia hyötyjä:
- Saat keinoja miettiä, mikä on sinulle/teille tärkeää ja merkityksellistä.
- Tutustut sisäisiin voimavaroihisi ja kehität kivusta ja yllättävistä tilanteista selviytymistä edistäviä ajattelutapoja.
- Opit keinoja lievittää kipua ja vähentää kärsimystä. Keinoista on hyötyä jo raskausaikana sekä myöhemmin vauva-arjessa.
- Vahvistat yhteyttä tukitiimisi, kumppanisi ja itsesi kanssa raskauden ja synnytyksen aikana sekä sen jälkeen.
- Kohtaat tuntemattoman rohkeudella ja itsemyötätunnolla ja valmistaudut synnytykseen siirtymäriittinä.
Itseltäni toivon:
Läsnäoloa, rohkeutta,
määrätietoisuutta ja myötätuntoa
Lue lisää synnytysvalmennuksesta blogissa:
- Miten synnytys etenee? Kuuntele Onnen kuplia -podcastin jakso synnytyksen vaiheista
- Spinning Babies® -valmennus: tavoitteena sujuvampi synnytys
- Onko synnytysvalmennus hyvän synnytyskokemuksen avain vai varma tie pettymykseen?
- Mitä ensisynnyttäjän todella täytyy tietää
- Lisää kehollista tasapainoa – kolme liikettä raskauteen ja synnytykseen
- Vauva perätilassa – mitä teen?
- Raskausmeditaatio: Neljä kiveä
- Rebozo apuna raskausaikana ja synnytyksessä
- Lantionpohjan suojeleminen synnytyksessä
- Voiko synnytyskipua lievittää ajatuksen voimalla?

Eeva Itkonen
Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu doula
Vuosien kokemus perheiden rinnalla kulkemisesta on auttanut minua luomaan kattavan synnytysvalmennuksen kokonaisuuden. Olen kouluttautunut Spinning Babies- ja Birthing from within -synnytysvalmentajaksi.
Muu koulutus:
Birthing From Within Trained Mentor 2020
Spinning Babies® Certified Parent Educator 2019
Vesisynnytyskoulutus 2016
Birth Story Listening 1-2, Birthing From Within 2015
Birth Art, Birthing From Within 2014
Lantio synnytyksessä -koulutus 2014
Spinning Babies -workhop 2014
Heart & Hands -workshop, Elizabeth Davies, 2013
Minulla on useiden vuosien kokemus synnytysvalmennusten ohjaamisesta. Mielenrauhaa synnytykseen ja vauva-aikaan -synnytysvalmennus perustuu Birthing from within -synnytysvalmennukseen.