Koulutukset ja ­työpajat ammattilaisille

Doula, kätilö, opiskelija tai muu ammattilainen - osallistu koulutuksiin keväällä 2023
Ilmoittaudu nyt

Synnytyskokemuksen rakentava kuunteleminen, kevät 2023

 Synnytyskokemukset kaipaavat kuuntelijaa! Synnytyksen jälkeen pölyn laskeutuessa moni synnyttänyt tuntee erilaisia ristiriitaisia tunteita. Osa huomaa olevansa järkyttynyt, vihainen tai pettynyt synnytyskokemukseensa riippumatta siitä, mitä synnytyksessä tapahtui. He saavat osakseen paljon ymmärtämätöntä kommentointia ja hyödyttömiä kliseitä, kuten ”Ainakin sait terveen vauvan” tai listan asioita, joita välttää ja tehdä toisin seuraavalla kerralla. Vaikka kommentoijat tarkoittavat hyvää, ja vaikka ymmärtämättömät lauseet olisivat tottakin, niin ne harvoin, jos koskaan, tuovat helpotusta synnyttäneelle perheelle. Ne eivät auta ymmärtämään, mitä tapahtui. Sen sijaan ne vaientavat pettyneen synnyttäjän ja mitätöivät tunteet.

Välillä ammattilaisetkin yrittävät lohduttaa ja tuputtaa omaa näkemystään: ”Et ole epäonnistunut! Olit niin vahva!” Tarkoitus on hyvä, mutta samalla se voi kertoa synnyttäneelle, että hänen tunteensa ovat vääriä eikä kukaan ymmärrä hänen kokemustaan.

On mahdollista keskustella synnytyskokemuksessa niin, että perhe kokee tulleensa kuulluksi ja nähdyksi kokemuksensa kanssa.

Pienryhmäkurssi ammattilaisille Helsingissä

Järjestän lyhyen pienryhmäkurssin synnyttäneitä perheitä kohtaaville ammattilaisille Helsingissä alkuvuonna 2023. Kurssiin kuuluu kaksi tapaamista:

  • su 22.1. klo 9.30-12 ja
  • su 12.2. klo 9.30-12
  • ennakko- ja välitehtävä.

Lyhytkurssilla opit, miten rakentaa vuorovaikutustilanne niin, että luottamus ja ymmärrys vahvistuu. Sukellamme aktiivista kuuntelua syvemmälle: opit yksinkertaisia keinoja kuunnella synnytyskokemuksia empaattisesti ja auttaa kokemuksen kanssa eteenpäin. Teemme paljon käytännön harjoituksia pareittain ja pienessä ryhmässä. Kuuntelemisen ja oikeiden kysymysten esittämisen taito kasvaa vuosien harjoittelun myötä. Tällä kurssilla opit perusteet, joiden varaan rakentaa kuuntelemisen taitoa.

Kuka voi osallistua?

Kurssille voit osallistua, jos olet kiinnostunut kartuttamaan osaamista synnyttäneiden perheiden tukemisesta. Pohjakoulutusvaatimuksia ei ole. Saat kurssilta enemmän irti, jos sinulla on perustiedot synnyttämisestä. Oma kokemus synnytyksestä ei ole välttämätön. 

Kurssin osallistumismaksu on 189 euroa (sis. alv 24 %). Kurssi järjestetään, kun 8.1.2023 mennessä on ilmoittautunut riittävä määrä osallistujia. Paikkoja on rajoitetusti!

Olen kätilö, terveydenhoitaja, sertifioitu doula ja yhteiskuntapolitiikan väitöstutkija. Olen tavannut perheitä synnytyskeskustelujen merkeissä 8 vuoden ajan. Työssäni merkittävän pohjan ovat tarjonneet Birth Story Medicine -koulutus. Olen myös Toimiva perhe -ohjaaja.

Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu doula

Muu koulutus:

Birthing From Within Trained Mentor 2020

Spinning Babies® Certified Parent Educator 2019

Vesisynnytyskoulutus 2016

Birth Story Listening 1-2, Birthing From Within 2015

Birth Art, Birthing From Within 2014

Lantio synnytyksessä -koulutus 2014

Spinning Babies -workhop 2014

Heart & Hands -workshop, Elizabeth Davies, 2013