Kätilön kotikäynti syntymän jälkeen

Imetysohjauskäynnit ja neuvola kotona - myös etäohjaus
Varaa nyt

Imetysohjaus 

Tavallisia syitä hakea apua imetykseen ovat imetyskipu, vauvan imuote, kireä kielijänne, kysymykset maidon riittävyydestä ja maitomäärän lisäämisestä, suihkutissit, sopivan imetysasennon löytäminen, sekä vauvan hulinat tai rintaraivarit.

Haasteiden ja ongelmien edessä on tärkeää etsiä apua. Henkilökohtainen ja yksilöllinen tapaaminen imetysohjaajan kanssa auttaa ratkaisemaan ongelmia.

Kotikäynnillä aiheena voi olla esimerkiksi imuotteen parantaminen, vauvan painonseuranta, lisämaidon antaminen imetysapulaitteella imetyksen yhteydessä, lisämaitojen purku tai haavanhoito. Saat käynnin yhteydessä tarvikkeet ja ohjeet.

Imetysohjaaja voi myös auttaa erottamaan, mikä on vauvan normaalia ikään kuuluvaa käytöstä rinnalla. Raskausaikana tapaamisen aiheena voi olla imetyksen aloittamiseen ja ensi-imetykseen valmistautuminen: kuinka saada imetys mahdollisimman hyvään alkuun synnytyksen jälkeen. Ensimmäiset viikot ovat tärkeää aikaa maidon määrän kasvattamisen kannalta, ja tässä vaiheessa viikkokin on pitkä aika odottaa apua. Tiheän imun kaudet, rintaraivarit ja haavat tai kipu imettäessä aiheuttavat ongelmia myöhemminkin. Tahdistettu pulloruokinta auttaa vauvaa, joka saa maitoa muualta kuin suoraan rinnasta. Lisäruokien aloittaminen, töihinpaluu, yövieroitus ja uusi raskaus mietityttävät usein vanhempia. Imetysohjausta voit saada myös vieroitukseen ja imetyksen lopettamiseen liittyen.

Imetysongelmiin saa ja kannattaa hakea apua. Asiantunteva ja näyttöön perustuva imetysohjaus auttaa pääsemään ongelmista yli.

Neuvola tulee kotiisi – kotikäynti vauvaperheeseen

Olisiko mukavaa, jos saisit tukea ensiviikkojen tai -kuukausien vauvaelämään kätilön kotikäynnillä? Käynnillä voidaan tarkistaa vauvan yleisvointi, jäntevyys, refleksit, iho, napa, kielijänne ja painonkehitys. Perheen toiveiden mukaisesti käyntiin voi sisältyä

  • vauvahierontaohjaus, jossa opit hierontaotteet helpottamaan vatsavaivoja sekä vahvistamaan vuorovaikutusta tai
  • vauvanhoito-ohjaus (esim. kylvetys tai motorisen kehityksen tukeminen).
  • ompeleiden poisto sektiohaavalta – myös haavaimun (esim. Pico) poisto onnistuu. Repeämä- tai episiotomiahaavan tarkistus ja kohdun palautuminen voidaan tarkistaa tarvittaessa. Saat myös rikkoutuneiden rinnanpäiden haavanhoito-ohjeet.

Kaikessa työssäni minulle on kätilönä tärkeintä kunniottaa perheen omia valintoja ja löytää ratkaisuja perheen omista tarpeista lähtien.

Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM

Imetyskoulutukseni

Kielijänne ja imetys, 2017, kätilö ja IBCLC Meri Haahtela

GOLD Lactation Online Conference 2017

Imetysohjaaja (WHO), 2015, Metropolia AMK osana kätilön tutkintoa

Imetystukiäitikoulutus, 2013-2014, Imetyksen tuki ry

Imetystiedon peruskurssi, 2012, Imetyksen tuki ry