Joskus vauva tarvitsee lisämaitoa kasvun turvaamiseksi. Imetysapulaitteen avulla rinta saa tarvitsemaansa stimulaatiota maidontuotannon lisäämiseksi. Vauva imee rintaa ja lisämaitoa letkun kautta yhtä aikaa.

Imetysapulaitteen voi tehdä itse ohuesta letkusta ja tuttipullosta. Sopivaa letkua on imu- tai syöttöletku (koko ch 5-6). Lisämaito voi olla korviketta tai pumpattua rintamaitoa.

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi vesihauteessa. Pujota letkun pää tuttiosan ja sulkurenkaan välistä pullon pohjalle ja laita pullo pöydälle tai taskuun korkeintaan rinnan korkeudelle. Imetysapulaitteen käyttöön on useita tapoja.

Tee se itse -imetysapulaite | Jaga.fi

Imetysapulaitteen käyttöohje 1: imetyskerran päätteeksi

Imetä ensin toisesta rinnasta ja vaihda rintaa, kun vauvan imu alkaa hidastua ja muuttua lupsutteluksi. Toisella rinnalla anna vauvan ensin imeä rintaa ja imun heikentyessä aseta letku vauvan suuhun: Paina rintaa hieman paremman näkyvyyden saamiseksi ja ujuta imetysapulaitteen letku vauvan suupielestä sisään suoraan kohti suulakea ja suun takaosaa. Vauva virkistyy uudelleen imemään, kun maitoa alkaa virrata letkun kautta. Tällä tavalla rinta saa ensin stimulaatiota ja tarvittava määrä lisämaitoa annostellaan imetyskerran lopuksi vauvan yhä imiessä rintaa. On tärkeää, että vauva jatkaa työskentelyä rinnalla, eikä ehdi nukahtaa ennen lisämaidon annostelua.

Imetysapulaitteen käyttöohje 2: imetyskerran aluksi

Aseta letku valmiiksi niin että se ei kuitenkaan yletä rinnanpäätä pidemmälle vauvan suuhun. Voit käyttää apuna asettelussa ihoteippiä. Ota vauva rinnalle siten, että letku ulottuu ikenien sisäpuolelle. Maito alkaa virrata letkussa vauvan imiessä rintaa. Tämä tapa voi sopia vauvalle, joka hermostuu, ellei maitoa ala heti herua. Vauvan rauhoittuessa imemään rintaa voit katkaista virtauksen puristamalla letkua sormien välissä.

Imetysapulaitteen käyttöohje 3: sormiruokinta

Jos vauva ei suostu tai herää lainkaan rinnalle, kokeile tarjota ensin sormea ja letkua imettäväksi. Anna vauvan imeä hieman maitoa letkun kautta ja vedä sitten sormi ja letku pois vauvan suusta ja siirrä vauva rinnalle. Lisäkäsistä on hyötyä! Sormiruokinta auttaa houkuttelemaan lakkoilevan tai uneliaan vauvan rinnalle.

Tee se itse -imetysapulaite | Jaga.fi

Huomioi imetysapulaitteen käytössä

Pulloa ei tulisi asettaa rintaa ja vauvan päätä korkeammalle. Tarkoituksena on, että lisämaito siirtyy letkussa vauvan imiessä rintaa eikä painovoiman avulla. Imetysapulaitteen kanssa on tärkeää samalla harjoitella hyvää imetysasentoa ja imuotetta. Mitä parempi imuote, sitä tehokkaammin maito siirtyy niin rinnasta kuin letkustakin vauvan vatsaan. Jos lisämaitoa menee letkulla hitaammin kuin 30 ml noin 15-20 minuutin aikana, on syytä tarkistaa letkun paikka ja vauvan imuote.

Joskus vauva voi olla väsähtänyt esimerkiksi ennenaikaisuuden tai keltaisuuden vuoksi eikä jaksa imeä. Näissä tapauksissa ammattilainen on saattanut antaa ohjeen yhdistää imetysapulaitteen letkun päähän ruiskun. Yleensä on kuitenkin hyvä antaa vauvan itse imeä lisämaito letkun kautta eikä valuttaa sitä vauvan suuhun.

Imetysapulaitteen puhdistus

Huuhtele pullo ja tuttiosa heti käytön jälkeen kylmällä vedellä ja pese tiskiaineella. Tuttipullon sterilointi keittämällä tai pesu tiskikoneen kuumalla ohjelmalla kerran päivässä riittää. Letkua ei voi keittää tai laittaa tiskikoneeseen. Huuhtele letku laittamalla toinen pää ensin kylmällä vedellä täytettyyn lasiin ja tämän jälkeen kuumalla keitetyllä vedellä täytettyyn lasiin. Painovoiman avulla vesi virtaa letkun läpi ja huuhtoo sen. Saippua ei ole välttämätöntä. Voit käyttää samaa letkua enintään muutaman päivän ajan.

Imetysohjaajana autan pääsemään alkuun imetysapulaitteen käytössä. Varaa aika yksilölliseen imetysohjaukseen täältä.

Imetysapulaitteeseen sopivia koon ch6 imuletkuja myy verkkokauppa Edis.fi

Minkälainen sinun synnytyskokemuksesi oli?

Synnytyslabyrinttityöskentely auttaa tarkastelemaan synnytystä taiteen tekemisen kautta henkisenä ja emotionaalisena siirtymänä. Myös puhuminen auttaa - synnytyskeskustelu kätilön kanssa auttaa synnytyskokemuksen käsittelyssä, myös etänä.

LUE LISÄÄ

Valmis