Doulapalvelun hinta tuntuu usein ensisilmäyksellä korkealta. Kynnys maksaa palveluista reilu korvaus tuntuu edelleen olevan olemassa, ja vaikka doulatyöllä on loppujen lopuksi hyvin käytännöllisiä, konkreettisia vaikutuksia, odottavan perheen voi olla vaikea hahmottaa niitä etukäteen. Mitä kaikkea rahalla siis oikein saa ja mistä kaikesta doulalle maksetaankaan?

Mistä doulalle maksetaan? | Jaga.fi

Doula tarjoaa perheen käyttöön kaiken siihen asti keräämänsä kokemuksen, tiedon, taidon ja koulutuksen. Ammattimaisesti toimiva doula on kouluttautunut työhönsä, kehittää koko ajan taitojaan ja osallistuu jatkuvasti lisäkoulutuksiin, joihin uppoaa myös rahaa. Doulan ammattitaito kasvaa kerryttämällä sekä käytännön kokemusta että kouluttautumisen kautta saatua näkemystä ja osaamista.

Doulan ja perheen välille syntyy raskausaikana luottamuksellinen suhde, jonka rakentaminen vaatii aikaa ja useita tapaamisia. Ensimmäinen tapaaminen sisältää tutustumista ja tunnustelua: Sopisiko juuri tämä doula meille? Seuraavissa tapaamisissa rakennetaan pohja sille, että synnyttäjä ja perhe voivat luottaa doulaan. Doulan työn kannalta useat tapaamiset ovat tärkeitä, sillä niiden perusteella doula tuntee perheen yksilölliset toiveet, mikä perheelle on tärkeää, mahdolliset pelot ja haastavat olosuhteet. Doula voi myös tukea valmistautumista synnytykseen tiedollisesti ja emotionaalisesti. Omasta kokemuksestani olen huomannut, että suhde synnyttäjään on erilainen, jos tapaamisia on ehtinyt olla vain yksi, joten pyrin tapaamaan perheen vähintään kolme tai neljä kertaa ennen synnytystä.

Doula sitoutuu olemaan perheen tukena koko doulasuhteen ajan. Sovitun päivystysajan doula on jatkuvasti tavoitettavissa puhelimitse ja valmistautunut lähtöön myös keskellä yötä, siirtämään muut menot ja työt synnytyksen ajalta sekä järjestämään lastenhoidon ja kuljetukset. Myös doulan perhe päivystää ja joustaa synnytyspäivystyksen aikana. Ammattimaisesti toimivalle doulalle sitoumus synnyttäjää kohtaan ajaa kaikkien ylitettävissä olevien esteiden yli riippumatta siitä, aiheuttaako se doulalle ylimääräisiä kuluja tai vaivaa.

Useimmilla doulilla pakettihintaan sisältyy myös varadoulan päivystys siltä varalta, että doulalle tulee ylittämätön este. Joskus synnytys voi myös kestää useita vuorokausia ja silloin varadoula voi antaa doulalle lepohetken. Varadoula tuo synnytykseen uutta energiaa, sillä kestävimmänkin doulan voimat alkavat ehtyä pitkän valvomisen jälkeen. Doulat ovat toistensa kollegoita ja tukevat myös toistensa jaksamista työssä.

Mistä doulalle maksetaan? | Jaga.fi

Synnytykseen lähtiessä on aina arvoitus, milloin doula seuraavan kerran palaa kotiin, näkee lapset hereillä ja pääsee itse nukkumaan. Synnytys voi kestää muutaman tunnin tai monta vuorokautta. Doula valvoo öitä synnyttäjän rinnalla, painaa ja hieroo tuntikausia selkää ilman taukoja, hymyilee, nauraa ja joskus myös itkee perheen kanssa. Doulatyö on maailman ihaninta ja myös välillä maailman raskainta työtä. Paitsi uuden ihmisen syntymä kohdun ulkopuoliseen maailmaan, vanhempien hurja matka askel askeleelta koitoksen läpi, pelkojen kohtaamisen ja itsensä ylittämisen todistaminen, syntymä äidiksi, isäksi, vanhemmaksi… on se, mikä saa rakastamaan doulatyötä yli kaiken, ja mikä kutsuu perheen matkakumppaniksi yhä uudestaan ja uudestaan.

Doulatyö on kutsumus, mutta samalla doulan on kannettava oma osansa perheen toimeentulosta. Oman ajankäytön jakaminen perheen, työn ja vapaa-ajan kesken on vaikeaa kaikille lapsiperheille. Kun doula saa riittävän korvauksen doulasuhteen hyväksi tekemästään työstä, doulan on mahdollista käyttää enemmän aikaa ja voimavarojaan doulatyöhön ja doulana kehittymiseen. Se mahdollistaa myös sen, että jatkossa synnyttäjien käytössä on kokeneita, oman ammattitaitonsa kehittämiseen panostavia doulia. Kokeneet doulat siirtävät osaamistaan eteenpäin toisille doulille, ja on kaikkien etu, että doulat pystyvät jatkamaan työtään mahdollisimman pitkään. Riittävä korvaus ehkäisee doulien uupumista kutsumuksensa alle.

Doulatyö on oikeaa työtä, josta doula maksaa omat henkilökohtaiset veronsa ja kaikki muut lakisääteiset maksut kuten esimerkiksi arvonlisäveron ja eläkemaksut. Merkittävä osa palkkiosta kilahtaa yhteiseen kassaan eikä doulan omaan taskuun. Lisäksi kuluja tulee nettisivujen ylläpidosta, kaikenlaisesta markkinoinnista, työtilojen vuokrasta, yrityksen pyörittämisestä tai laskutusosuuskuntaan kuulumisesta.

Doulan ammattitaitoa on oleminen synnytyksessä vain ja ainoastaan synnyttäjää ja perhettä varten, myös silloin kun synnytys sujuu toisin kuin perhe on toivonut. Monet synnytykset ovat hienoja kokemuksia, mutta doula ei odota hienoa kokemusta työnsä palkaksi. Kun doula saa sovitun korvauksen työstään, perheen ei tarvitse miettiä, vastasiko synnytys doulan odotuksia. Doula osaa pitää myös omat henkilökohtaiset kokemuksensa ja mielipiteensä irti doulasuhteesta. Doula tukee perhettä tekemään päätöksiä heidän omista lähtökohdistaan käsin.

Doulalle maksetaan sekä työhön käytetystä ajasta ja kustannuksista että doulan ammattitaidosta. Samalla maksetaan ammattitaidon kehittämisestä ja siitä, että doula voi jatkossakin panostaa aikaansa doulatyöhön.

Toivon, että jokainen doula rohkaistuu pyytämään työstään oikeudenmukaisen korvauksen. Jos doula on sellaisessa elämäntilanteessa, jossa pystyy lahjoittamaan työtään vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevan hyväksi, on hienoa voida tarjota doulan tukea vapaaehtoistyönä, esimerkiksi turvapaikanhakijoille, vangituille äideille tai nuorille odottajille. Toivon myös, että jokainen kohtuullisesti toimeentuleva perhe, joka kuulee positiivisia kokemuksia doulasta ja miettii doulan hankkimista synnytykseen, sijoittaisi rahan hyvillä mielin omaan henkilökohtaiseen synnytystukihenkilöönsä ja tämän ammattitaitoon. Näin meillä on jatkossakin saatavilla hyviä, kokeneita doulia.

Päivitetty 29.5.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Click here to opt-out.
Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa.

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.