Oma kätilö ja doula tukenasi synnytyksessä Helsingissä ja pk-seudulla

Jokainen synnyttäjä ja vasta synnyttänyt ansaitsee olla keskipisteenä, tapahtumien tärkeimpänä toimijana.

Kätilödoula Eeva Itkonen

Olen toiminut doulana vuodesta 2013 Helsingissä ja Espoossa sekä kotisynnytyksissä pääkaupunkiseudulla. Jokainen doulasuhde on yksilöllinen ja ainutkertainen. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten voin doulana olla tukena raskausaikana, synnytyksessä ja sen jälkeen.

Kysymystä siitä, mitä doulana oikeastaan teen, voisi lähestyä luettelemalla kaikenlaisia työvälineitä, kivunlievityskeinoja, tekniikoita ja koulutuksia. Kuitenkin se, mitä perhe usein huomaa, on kokemus asioiden nytkähtämisestä eteenpäin. Keskustelut ja harjoitukset raskausaikana auttavat jäsentämään ajatuksia ja valmistamaan kehoa. Synnytys, joka ei meinaa lähteä käyntiin, voi ottaa uuden suunnan. Joskus kesken synnytyksen jokin ehdotus tai sana voi auttaa ylittämään kynnyksen. Läsnäolo tuo turvaa ja lisää tunnetta siitä, että tapahtui mitä tahansa, kokemus voi olla myönteinen ja kannatteleva. 

Minulle on tärkeää tutustua hyvin raskausaikana ja valmistautua yhdessä synnytykseen. Synnytykseen valmistautuminen voi olla omien tarpeiden ja toiveiden kirkastamista keskustelemalla, erilaisten kivunlievityskeinojen kokeilua, asentojen ja mm. Spinning Babies -liikkeiden harjoittelua tai aiemman synnytyskokemuksen purkamista. 

Miksi haluaisin doulan mukaan synnytykseen?

Doula-asiakkaani toivovat useimmiten läsnäoloa, joka vapauttaa niin synnyttäjän kuin puolison/kumppanin keskittymään itse synnytykseen. Doulan jatkuva tuki vähentää epävarmuutta, joka liittyy synnyttämisen olosuhteisiin – huoleen sairaalaan kiireestä, henkilökunnan tuntemattomuudesta ja vaihtuvuudesta sekä omien toiveiden huomioimisesta. Doula tuo aktiivisen käsiparin, joka antaa puolisolle mahdollisuuden saada omalle toiminnalleen tukea sekä tarvittavia lepohetkiä. Pystyn hyödyntämään ammattitaitoani kätilönä erityisesti valmistautuessa synnytykseen ja kotona synnytyksen alkuvaiheessa. Kätilö ja doula ovat kuitenkin kaksi eri ammattia, joista doula on keskittynyt yksinomaan synnyttäjän ja perheen tukemiseen ilman muita velvollisuuksia.

Doulan läsnäololla on tutkitustikin myönteisiä vaikutuksia synnytyksen kulkuun ja synnytyskokemukseen. Cochrane-tutkimuskatsauksen mukaan jatkuva tuki synnytyksen aikana lisäsi synnyttäjien tyytyväisyyttä synnytykseen ja vähensi lääkkeellisen kivunlievityksen, imukuppisynnytykseen ja sektion tarvetta. Doulan läsnäolo lyhensi hieman synnytysten kestoa ja doulan tukemien synnyttäjien vauvat saivat harvemmin alhaisia Apgar-pisteitä, joilla kuvataan vastasyntyneen vointia. Eniten myönteisiä vaikutuksia vaikuttaa olevan kokeneella ja kouluttautuneella tukihenkilöllä, jonka yksinomainen tehtävä on tarjota jatkuvaa tukea synnyttäjälle ja joka ei kuulu synnyttäjän lähipiiriin.[1]

Perhe tutustuu kätilödoulaan jo raskausaikana

Odotusaikana tapaan perheen yleensä 3-4 kertaa. Joskus ensimmäinen tapaaminen on jo alkuraskaudessa, usein tavataan raskauden puolivälin jälkeen ja välillä myös vasta loppuraskauden viimeisillä viikoilla. Tapaamiset ovat tärkeitä, sillä niissä luodaan pohja keskinäiselle luottamukselle. Sinulla on olennaista tietoa, jota kellään muulla ei voi olla: tieto siitä, mikä juuri sinulle on tärkeää, mistä olet tulossa ja mihin olet matkalla.

Saat eväitä pohtia, mikä on juuri sinulle paras tapa valmistautua synnytykseen. Tuen sinua parhaalla mahdollisella tavalla, jotta voit tehdä omat ratkaisusi eteen tulevissa tilanteissa – en koskaan tee päätöksiä puolestasi. Voit olla yhteydessä lisäksi sähköpostilla ja puhelimitse, kysyä ja keskustella juuri niin paljon kuin haluat.

Synnytyksessä doula on koko ajan saatavilla

Ennen synnytystä olen jatkuvasti lähtövalmiudessa ja tulen paikalle kotiin tai sairaalaan synnytyksen käynnistyttyä. Synnytyksessä tehtäväni on kannustaa ja auttaa sinua helpottamaan oloasi monin tavoin toiveidesi mukaisesti. Doula on jatkuvasti saatavillasi ja myös isän tai puolison tukena. Kotona on mahdollista myös seurata kätilön keinoin synnytyksen etenemistä ja vauvan vointia.

Doula tarjoaa uusia keinoja rentoutua ja tulla toimeen kivun kanssa, kuten erilaiset asennot lepäämiseen ja liikkumiseen, vesi (suihku tai amme), TENS, hengitys, äänenkäyttö ja synnytyslaulu, rebozo-liina, aromaterapia, kosketus, akupainanta ja hieronta. Doula voi auttaa tuomaan toiveitasi esiin kätilölle ja selvittää kätilön sanoja epäselvissä tilanteissa.

Vauvan synnyttyä doula on paikalla synnytyssalissa tukena ja taustalla tarpeen mukaan.

Synnytyksen jälkeen

Synnytyksen jälkeen voin tulla kätilön kotikäynnille, jolloin voidaan tarkistaa vauvan paino, etsiä ratkaisuja imetykseen, ja jutella vauvanhoitoon sekä synnytyksestä toipumiseen liittyvistä kysymyksistä.

Muutama viikko synnytyksen jälkeen tapaan perhettä kotona ja käyn synnytyksen läpi synnyttäjän kanssa. Monille on tärkeää saada jakaa kokemus tutun ihmisen kanssa, joka on ollut paikalla. Doula voi kuunnella, täydentää aukkoja, antaa vahvistusta ja jakaa tunteita. Tarvittaessa doula kannustaa ottamaan yhteyttä synnytyssairaalaan tai muihin ammattilaisiin synnytyskokemuksen purkamiseksi.

Doula ja puoliso: täydellinen synnytystiimi

Doula täydentää synnyttäjän puolison, lapsen isän tai muun läheisen ihmisen antamaa tukea synnytyksen aikana. En syrjäytä puolisoa tai kumppania, jos tämä on mukana synnytyksessä. Monet isät ja kumppanit kokevat, että doulan tuki synnytyksessä on auttanut heitä pysymään rauhallisina ja synnytyskokemus on ollut kaikille parempi.

Synnyttäjä arvostaa rakkaan ja läheisen ihmisen antamaa emotionaalista tukea, kosketusta ja rohkaisua. Doulan roolina on koko perheen tukeminen synnytyksessä. Puolison ei tarvitse muistaa kaikkia synnytystoiveita, tuntea hoitokäytäntöjä ja opiskella kivunlievityskeinoja, vaan hän voi keskittyä tekemään sitä, mikä itsestä tuntuu luontevalta.

Isälle tai toiselle vanhemmalle doulasta voi olla paljon tukea ja apua synnytyksen erityistilanteissa, jos synnytys päättyy sektioon, tai istukka ei irtoa vauvan syntymän jälkeen ja synnyttäjä joutuu lähtemään leikkaussaliin. Tällöin toinen vanhempi jää yleensä kaksin vastasyntyneen kanssa odottamaan synnyttäjän toipumista heräämössä.

Saatavuus

Kätilödoula on saatavilla pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa) sairaalasynnytyksessä  Naistenklinikalla ja Espoon synnytyssairaalassa (Jorvi) sekä kotisynnytyksessä. Doula voi tukea sinua raskausaikana ja synnytyksessä myös etänä sijainnista riippumatta. Tästä voit lukea lisää siitä, miten etädoula toimii.

Lue lisää kätilödoulapakettien sisällöstä ja hinnoittelusta!

Kysy lisää doulapalvelusta!

3 + 8 =

Eeva Itkonen

Eeva Itkonen

Kätilö, terveydenhoitaja, VTM, sertifioitu synnytysdoula

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.