Hyvää yrittäjän päivää! T: Kätilöyrittäjä

05.09.2017 | Työ

Toimitin yrityspaperit kaupparekisteriin aika lailla tasan kolme vuotta sitten. Nyt alkoi siis neljäs vuoteni yrittäjänä. Kätilöyrittäjien määrä on näiden vuosien aikana kasvanut – tai ainakin yrittäjäkätilöt ovat alkaneet näkyä entistä laajemmin. Erilaisia raskauteen, synnytykseen ja vanhemmuuteen liittyviä hyvinvointipalveluyrittäjiä on yhä enemmän varsinkin pääkaupunkiseudulla. Yrittäjyydessä on paljon positiivisia mahdollisuuksia, mutta muutamassa vuodessa ehtii törmätä myös niihin vähemmän miellyttäviin puoliin.

Näihin vuosiin on mahtunut myös lastenhoitoa, opiskelua ja palkkatyötä, joten en missään vaiheessa ole tehnyt suurta ja ratkaisevaa päätöstä ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi. Ehdin kokeilla hetken ajan myös laskutuspalvelua, mutta totesin sen pian kalliiksi suhteessa omiin tarpeisiini. Yrittäjyys on antanut mahdollisuuden järjestää työtä ja toimeentuloa joustavasti muun elämän ohella. Tässä jokunen osa-aikaisen kätilöyrittäjän ajatus yrittäjyyden plussista ja miinuksista.

Plussat: sopii innostujalle!

Yrittäjällä tie ideasta toteutukseen on lyhyt. Omaa toimintaansa saa suunnitella vapaasti ja työnkuvaansa voi vaikuttaa huomattavasti enemmän kuin palkkatöissä. Osaamistaan voi yhdistää eri aloilta ja luoda uudenlaisia kokonaisuuksia. Yrittäjällä täytyy olla visio siitä, mihin on tähtäämässä ja mitä haluaa saavuttaa – vaikka näkemys toki vuosien varrella kehittyy ja muuttaa muotoaan. Ideasta suunnitteluun ja toteutukseen voi siirtyä nopeasti, ja asiakkaat lopulta antavat palautteen siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Muutos syntyy siellä, missä on tilaa ideoille ja vapautta ideoiden toteuttamiselle. Yksityiset pienet kätilö- ja hyvinvointipalveluyrittäjät toimivat synnytyskulttuurin muutosvoimana. He luovat uudenlaisia toimintatapoja ja toimivat edelläkävijöinä, jotka testaavat ja kehittävät palveluita entistä asiakaslähtöisempään suuntaan. Samalla muokataan käsityksiä siitä, mitä ylipäänsä pidetään mahdollisena. Pienet veneet liikkuvat ketterästi ja suuret laivat kääntyvät hitaasti.  Yksityiset palvelut eivät voi palvella kaikkia ja on selvää, ettei julkisia palveluita voida kehittää vain edelläkävijöiden tarpeista lähtien, ja kehittämiseen on hyvä saada erilaisten käyttäjien näkökulmia. Mutta uudistumiseen tarvitaan hieman etäisyyttä totutuista toimintamalleista ja reilusti kekseliäisyyttä.

Entä sitten miinukset?

Yrittäjyys ei ole helppo ratkaisu. Yrittäjänä joutuu ottamaan riskejä, jotka palkkatyössä kuuluvat työnantajalle. Metatyötä on paljon. Yrittäjäksi ryhtyvä usein haluaa keskittyä tekemään juuri sitä, mitä eniten haluaa tehdä (eikö se nyt ole koko yrittäjyyden pointti?). Yllättäen voikin joutua suunnittelemaan, organisoimaan, ylläpitämään ja huolehtimaan kaikesta siitä, mikä mahdollistaa oman unelmatyön tekemisen. On paljon tehtävää ennen kuin ensimmäinen asiakas löytää yrittäjän, eikä tekeminen lopu siihen. Ulkoistaminen kannattaa, jotta voi keskittyä siihen, missä on oikeasti parhaimmillaan.

Yksinyrittäjä tekee töitä usein yksin. Vaikka työ olisi sosiaalista ja sisältää paljon asiakaskontakteja, asiakkaat eivät koskaan korvaa työyhteisöä. Yrittäjäkin tarvitsee työkavereita. Kumppanuuksien luominen vaatii omaa panosta ja aktiivisuutta. Yhteistyöhön ei voi lähteä vain hyötymistarkoituksessa ja laskelmoiden. Kun itsestään ja osaamisestaan antaa muille, saa myös takaisin. Omat rajat on kuitenkin osattava pitää, eikä lähteä tekemään yksipuoleista ilmaistyötä.

Yrittäjältä vaaditaan vahvaa luottamusta omaan pystyvyyteensä ja samalla avoimuutta ottaa vastaan palautetta – oli palautteen antajana sitten asiakas, toinen yrittäjä, kollega, kassavirta tai elämä itse. Yrittäjä on loputtoman vastuullinen, aktiivinen, itseohjautuva ja kehittyvä toimija, jolla on mahdollisuus muuttaa maailmaa, mutta joka myös heikkona hetkenään herkästi putoaa kaikkien turvaverkkojen läpi. Kätilölle yrittäjyys antaa mahdollisuuden toteuttaa asiantuntijuuttaan ja tehdä työtään perheiden tukena niin kuin sydämestään haluaa sitä toteuttaa. Samalla se on tasapainottelua sen kanssa, ettei yksityisenä palveluntarjoajana voi palvella kaikkia. Muutoksen siemenet eivät kuitenkaan koskaan pysy siellä, missä ne on kylvetty, vaan niillä on taipumus levitä yli sektorirajojen ja kasvattaa kukkia kaikkialle.

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.