Vauvan kylvetys – katso ohjeet ja kuvat!

24.08.2017 | Vauva

Vastasyntynyttä ei yleensä tarvitse pestä, sillä vauvan kina suojaa ihoa ja sitä ei kannata pestä ensimmäisten vuorokausien aikana pois. Ensipäivien jälkeen vastasyntyneen voi kylvettää kerran pari viikossa ja isomman vauvan jopa päivittäin, jos iho ei kuiva siitä liikaa.

Vauvan kylpyvalmistelut

Kylvetä vauva tarpeeksi lämpimässä huoneessa. Vauvan kylpypyyhe varataan lähelle kylvetyspaikkaa. Kylpyammeeseen lasketaan pikkuvauvalle ammeen pohjalle vain noin 10 cm kädenlämpöistä (37-asteista) vettä. Vauvan pesuun ei tarvita pesuaineita tai shampoota, pelkkä vesi riittää.

Jos vaipassa on tavaraa, pese vauvan peppu ennen kylpyä lavuaarissa juoksevalla vedellä.

Vauvan kylvetysotteet

Käännä vauva selälleen. Käsivartesi tukee vauvan niskaa ja kämmenesi olkavartta. Peukalosi ja etusormesi ovat olkavarren ympärillä. Kun käsittelet vauvaa varmoin ottein, hänellä on turvallinen olo vedessä. Toinen kätesi kannattelee vauvaa ammeessa ja toinen on vapaana pesemään vauvaa. Kylvetyskin on vuorovaikutusta – kuuntele vauvan viestejä ja etene vauvan tahdissa.

Laske vauva hitaasti veteen. Aloita pesu vauvan kasvoista. Seuraavaksi pese kaikki ihopoimut, korvantaukset, kainalot, kaula ja pylly. Etene ylhäältä alaspäin.

Selkäpuolen pesua varten vauvan voi kääntää selkä ylöspäin, niin että käsi kulkee vauvan kainaloiden alta. Vauva kannattaa kääntää varovasti kiertäen kylvettäjää päin .

Tästä voit katsoa videon vauvan kylvetyksestä.

Kylvyn jälkeen

Kiedo vauva heti puhtaaseen pyyhkeeseen ja kuivaa varovasti taputellen. Erityisesti poimukohdat ja taipeet kuivataan huolellisesti, koska kosteiksi jäädessään ne herkästi hautuvat rikki. Jos vauvan iho on kuiva, imeytyvät perusvoiteet parhaiten heti kylvyn jälkeen. Mikäli vauvan napavarsi on vielä jäljellä tai napa erittää, tulee navanympärys tai navan pohja kuivata puhtaalla pumpulipuikolla.

Entä kohtuamme tai kylpytuki?

Kylvetykseen on perinteisen kylpyammeen lisäksi saatavilla erilaisia apuvälineitä. Ns. kohtuammeessa vauva on pystymmässä asennossa kuin tavallisessa ammeessa. Kohtuamme sopii ahtaaseen kylpyhuoneeseen, mutta vastasyntyneen kylvetys voi olla siinä vaikeampaa kuin tavallisessa vauvanammeessa. Isommalle, tuettuna istuvalle vauvalle kohtuamme on hauska vaihtoehto.

Kylpytuen tarkoitus on vapauttaa molemmat kädet vauvan pesemiseen. Ammetuki voi helpottaa kylvetystä, jos omat otteet tuntuvat epävarmoilta. Vauvaa ei saa jättää ammeeseen hetkeksikään yksin ja kylpytuki täytyy muistaa pestä säännöllisesti.

Vauva mukaan suihkuun

Vauvaa ei ole pakko kylvettää – vauvan voi pestä myös suihkussa. Riisu ensin itsesi ja laita vesi valumaan, tarkista lämpötila esimerkiksi kyynärpäällä. Pidä toisella kädellä vauvaa tukevasti itseäsi vasten samalla, kun toisella kädellä peset häntä. Jos olet yksin, kuivaa ja pue vauva ennen kuin kuivaat itsesi.

Mukavia pesuhetkiä!

Minkälainen sinun synnytyskokemuksesi oli?

Synnytyslabyrinttityöskentely auttaa tarkastelemaan synnytystä taiteen tekemisen kautta henkisenä ja emotionaalisena siirtymänä. Myös puhuminen auttaa - synnytyskeskustelu kätilön kanssa auttaa synnytyskokemuksen käsittelyssä, myös etänä.

LUE LISÄÄ

Valmis