Kokemuksia Elle Tens -laitteesta synnytyksessä

05.11.2022 | Synnytys

TENS on yleistynyt synnytyksen lääkkeettömänä kivunlievityskeinona, eikä ihme, sillä pienestä laitteesta on monelle apua. Käteen sopivasta laitteesta säädetään tehoja, ja vaikutus tuntuu selkään kiinnitettävien neljän geelipintaisen “lätkän” eli elektrodin kautta tulevana värähtelynä. Synnytyksen kivunlievitykseen tarkoitetussa Tens-laitteessa voimakkuutta voi säätää helposti Boost-napin painalluksella aina supistuksen aikana.

Sähköimpulssit helpottavat supistuskipua ja rentoutumista etenkin synnytyksen alkuvaiheessa. Laite on helppokäyttöinen ja turvallinen. Elektrodit voi kiinnittää itse ja laitteen saa ripustettua roikkumaan vaikka kaulaan.

Elle Tens toimii synnytyksen kivunlievityksessä neljän selkään kiinnittyvän elektodin kauttaOlen vuosien aikana vuokrannut Elle Tens -laitteita synnytykseen, ja kysellyt kokemuksia Tens-laitteen käytöstä myös synnytysvalmennusten jälkeen. Monille Tens oli suuri apu synnytyksen aikana, vaikka ei se ei poistanut kipua tai tuntemuksia kokonaan. Elle Tens on koettu helppokäyttöiseksi. Suuri osa ei ole kokenut tarvitsevansa kaikkia säätömahdollisuuksia tai tehoja synnytyksessä. Laitteen sivulla sijaitseva Boost-nappi on kokemuksten perusteella ollut kätevä. Boost-tilan saa päälle supistuksen ajaksi helposti, ja painike erottuu selvästi käteen ilman, että laitetta tarvitsee edes katsoa.

Kokemuksia Tens-laitteen eduista synnytyksessä:

 • Tensin avulla pystyi lepäämään ja torkkumaan sängyssä synnytyksen alkuvaiheessa, kun supistuksia kuitenkin tuli säännöllisesti. Lämpöpakkaus vatsan puolella auttoi myös.
 • Automatkalla sairaalaan korvaamaton apu.
 • Vei supistuksista pahimman terän pois.
 • Napin painaminen aina supistuksen alussa ja lopussa auttoi tuntemaan, että pystyi tekemään jotain helpottaakseen supistuksia.
 • Tens auttoi rentouttamaan lantiota supistusten aikana.
 • Vaikutuksen voimakkuuden huomasi siinä kohtaa, kun Tens-laitteen otti pois.
 • Puoliso osallistui painamalla laitteen Boost-nappia päälle ja pois siinä kohtaa, kun itse ei enää kyennyt.
 • Auttoi hyvin jälkisupistuksiin, etenkin uudelleensynnyttäjällä tervetullut lääkkeetön helpotus.

Omat kokemukseni Tens-laitteen käytöstä ovat erittäin positiivisia. Olen ottanut Tens-laitteen käyttöön heti supistusten alkaessa voimistua. Matala teho tuntuu hieman samalta kuin jos joku olisi tasaisesti hieronut tai hangannut selkää. Supistuksen ajaksi tehoa saa nostettua helposti yhdestä napista painamalla. Sähköimpulssit ovat tuntuneet rauhoittavilta. Supistusten voimistuessa tehoja sai nostaa, mutta missään synnytyksessä en ole käyttänyt lähellekään maksimitehoja. Jossain vaiheessa lähestyttäessä ponnistusvaihetta olen unohtanut koko laitteen, mutta luultavasti olisin huomannut siinä vaiheessa, jos joku olisi kesken kaiken sammuttanut sen.

Negatiivisia kokemuksia Tens-laitteesta synnytyksessä

 • Tens toimii paristoilla ja siksi se täytyy ottaa pois suihkussa ja ammeessa.
 • Voimakas teho tuntuu kipuna iholla / lihaksessa.
 • Lihas alkoi krampata elektrodin kohdalta.
 • Laitteen värinä tuntui häiritsevältä.
 • Laite tuntui turhan tekniseltä ja ja johdot tuntuivat olevan tiellä.
 • Elektrodien liima/geeli tarttuu tiukasti kaikkeen, myös pölyyn ja roskiin, ellei elekrodeja laita johonkin kiinni.
 • Synnytyksen loppua kohden vaikutus tuntui yhdentekevältä.

Joskus Tens on aiheuttanut häiriöitä sydänäänten seurantalaitteisiin ja käyrää ei olla saatu näkymään kunnolla. Silloin laitteen sammuttaminen virtanapista on korjannut ongelman. Mikään kivunlievitysvaihtoehto ei sovi kaikille, ja toimivuuden omalla kohdalla voi tietää vasta tositilanteessa.

Geelipintaiset elektodit kiinnittyvät iholle uudestaan. Ne ovat henkilökohtaiset, mutta kestävät yleensä hyvin yhden synnytyksen ajan, vaikka ne irrottaisi useampaan kertaan. 

Monessa sairaalassa on erityisesti synnytykseen tarkoitettuja Elle Tens –laitetta. Laite auttaa yleensä paremmin, kun se otetaan käyttöön synnytyksen alussa. Moni päätyy vuokraamaan Tens-laitteen etukäteen, niin että sen voi tarvittaessa ottaa käyttöön jo kotona. Tensiä voi käyttää synnytyksen alusta loppuun saakka. 

Vuokrattavat Elle Tens -laitteet löydät täältä! Vuokrauskalenterista voit valita itsellesi sopivan vuokra-ajan ja näet samalla hinnan valitsemallesi ajalle. Tens-laitteen saat postitse tai noudettuna Helsingistä.

Elle Tens toimii synnytyksen kivunlievityksessä neljän selkään kiinnittyvän elektodin kautta

[related_posts_by_tax format="thumbnails" title="Lue myös:" orderby="post_modified"]