TENS on vähitellen yleistynyt synnytyksen lääkkeettömänä kivunlievityskeinona. Käteen sopivasta laitteesta säädetään tehoja, ja vaikutus tuntuu selkään kiinnitettävien neljän geelipintaisen “lätkän” kautta tulevana värähtelynä. Sähköimpulssit helpottavat supistuskipua ja rentoutumista etenkin synnytyksen alkuvaiheessa. Laite on helppokäyttöinen ja turvallinen. Elektrodit pystyy kiinnittämään itse ja laitteen saa ripustettua roikkumaan vaikka kaulaan.

Elle Tens toimii synnytyksen kivunlievityksessä neljän selkään kiinnittyvän elektodin kauttaOma kokemukseni Tens-laitteen käytöstä on toisesta synnytyksestäni, jossa otin laitteen käyttöön heti supistusten alkaessa voimistua. Matala teho tuntui hieman samalta kuin jos joku olisi tasaisesti hieronut tai hangannut selkää. Supistuksen ajaksi tehoa saa nostettua yhdestä napista painamalla. Sähköimpulssit tuntuivat heti helpottavan kipua. Supistusten voimistuessa tehot nousivat. Jossain vaiheessa lähestyttäessä ponnistusvaihetta unohdin koko laitteen, mutta luultavasti olisin huomannut siinä vaiheessa, jos joku olisi kesken kaiken sammuttanut sen. Tens oli suureksi avuksi, vaikka ei se tietenkään poistanut kipua tai tuntemuksia kokonaan.

Monessa sairaalassa on Tens-laitteita saatavilla, erityisesti synnytykseen tarkoitettuja Elle Tens –laitetta. Laite auttaa yleensä paremmin, kun se otetaan käyttöön synnytyksen alussa. Omista doula-asiakkaistani monilla on ollut Tens käytössä, ja useimmat ovat kokeneet hyötyneensä siitä. Automatkalla sairaalaan Tens on ollut monista erityisen tärkeä helpottamaan oloa. Osa on taas sitä mieltä, että laitteen värinä on tuntunut enemmän häiritsevältä etenkin silloin, jos laite on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön vasta kun supistukset ovat olleet jo kivuliaita.

Tens toimii paristoilla ja siksi se täytyy ottaa pois suihkussa ja ammeessa. Geelipintaiset elektodit kiinnittyvät iholle uudestaan suihkun jälkeen. Ne ovat henkilökohtaiset, mutta kestävät yleensä hyvin yhden synnytyksen ajan, vaikka ne irrottaisi useampaan kertaan. Tensiä voi käyttää synnytyksen alusta loppuun saakka. Ennen epiduraalin tai spinaalin laittoa se täytyy irrottaa. Joskus Tens on aiheuttanut häiriöitä sydänäänten seurantalaitteisiin ja käyrää ei olla saatu näkymään kunnolla. Silloin laitteen sammuttaminen virtanapista on korjannut ongelman.

Elle Tens toimii synnytyksen kivunlievityksessä neljän selkään kiinnittyvän elektodin kauttaElle Tens -laitetta saa vuokrata useasta eri paikasta. Esimerkiksi Aktiivinen synnytys ry vuokraa laitteita eri paikkakunnilla. Laitteen saa pari viikkoa ennen laskettua aikaa odottamaan synnytyksen käynnistymistä, ja mukana tulee neljä kappaletta uusia elektrodeja. Laitetta voi käyttää myös synnytyksen jälkeen jälkisupistuksiin, jotka etenkin uudelleensynnyttäjällä saattavat olla voimakkaita. Suosittelen itse kaikille Tensiä kokeiltavaksi synnytykseen oman kokemukseni ja monien muiden kokemusten perusteella. 

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.