Tärkein neuvoni ensimmäistä lastaan odottavalle: Älä anna kenenkään uskotella sinulle, ettet voi tietää mitään, koska sinulla ei ole vielä kokemusta synnytyksestä tai lapsen saamisesta.

Birthing from Within’in perustaja Pam England puhuu kolmenlaisesta tiedosta, joita synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistautuessa tarvitaan. Ensimmäinen tiedon laji on vaistomainen, intuitiivinen tieto, jota suomeksi voitaisiin kauniisti nimittää myös perstuntumaksi. Raskausaikana yksi tärkeä valmistautumistehtävä on vahvistaa omaa sisäistä perstuntumaansa ja yhteyttä siihen. On myös tärkeää oppia erottamaan oma vaisto kaikesta siitä ylimääräisestä pelosta ja painolastista, joita ympäristö, omat vanhemmat, sukulaiset, kaverit ja lähipiiri ovat sen päälle kasanneet. Minkälaisia asioita kerrot itsellesi ja mistä ne ovat peräisin? Ovatko ne hyödyllisiä sinulle tässä uudessa tilanteessa?

Toinen tiedon laji on moderni tieto, joka pitää sisällään synnytyksen kulkuun, sairaalakäytäntöihin ja erilaisiin kivunlievitysmenetelmiin liittyvää tietoa. Tämä tieto auttaa valmistautumaan kaikkeen siihen, mitä synnytyksen aikana voi tapahtua. Kun olet ottanut etukäteen selvää monenlaisista vaihtoehdoista, mitä synnytykseen voi kuulua, ja keinoista, joista voisi olla apua, niin yllättävissäkin tilanteissa sinulla on jotain tuttua, jotain mihin tarttua. Tieto auttaa kartoittamaan vaihtoehdot ja löytämään niistä itselle sopivimmat. Vaikka synnytyksen kulkua ei voi valita etukäteen, voit valita itsellesi hyvät ihmiset olemaan tukenasi raskausaikana, synnytyksessä ja synnytyksen jälkeen ja voit tehdä valintoja synnytysympäristön ja oman valmistautumisesi suhteen.

Kolmanneksi tarvitaan tietoa itsestä. Itsensä tunteminen on tiedoista tärkein ja se on kaiken muun tiedon perusta. Ennen kuin voit tietää, mihin tähtäät, sinun täytyy tiedä, mistä olet tulossa ja missä olet nyt. Jokaiselle meistä kolahtavat erilaiset kirjat, ajatukset, ihmiset ja auktoriteetit, ja usein valitsemme ne, jotka myötäilevät omia ennakkoasenteitamme synnytystä, imetystä ja vanhemmuutta kohtaan. Omat asenteemme vanhemmuutta ja yleisesti elämää kohtaan muotoutuvat jo lapsena. Meillä on syvään juurtuneita uskomuksia siitä, mikä on tärkeää ja tavoiteltavaa, kehen voi luottaa, miten saamme hyväksyntää ja mikä on turvallista. Nyt uudessa tilanteessa, uuden elämänvaiheen ja siirtymän kynnyksellä vanhat uskomukset ja oletukset eivät välttämättä enää palvele tarkoitustaan. Ehkä niistä on ollut haittaa jo aiemmin: kenties ne ovat rajoittaneet kasvua siksi ihmiseksi, joka voisit olla. Itsensä tuntemisen opettelu lähtee omien halujen, motivaatioiden ja huolien tutkimisesta. Mikä motivoi sinua tavoittelemaan tai välttämään jotain? Mitä ajattelet, että valintasi kertovat sinusta?

Mitä ensisynnyttäjän todella tulee tietää | Jaga.fi

Elämän kriisivaiheissa, joihin äidiksi tuleminen väistämättä kuuluu, on valtava mahdollisuus järjestää uudelleen oman mielen rakenteita. Käytännössä se voi tarkoittaa, että opimme puhumaan itsellemme lempeämmin ja hyväksyvämmin ja sitä kautta kasvattamaan syntyvää lasta niin, että hänen oma sisäinen äänensä muodostuu lempeäksi ja hyväksyväksi. Äidiksi ei synnytä, äidiksi kasvetaan lukemattomien toistojen ja harjoitusten kautta. Ihmiset ovat synnyttäneet ja hoivanneet vuosituhansia. Meillä on vaisto yhtälailla kuin muilla nisäkkäillä, mutta samalla meillä on kulttuuri, joka antaa mahdollisuuden olla muutakin kuin vaistojen varassa toimiva olento. Oikeastaan on mahdotonta olla ihminen ilman kulttuuria, ja siinä mielessä meillä ei ole pääsyä luonnollisiin ja alkuperäisiin vaistoihimme ilman kulttuurin välittävää vaikutusta. On luonnollista, ettet useinkaan tiedä, mikä olisi oikea tapa toimia. Emme ole yleensä saaneet tähänastisen elämämme aikana pahemmin harjoitusta sen pahemmin vaistojemme kuuntelemiseen kuin oman kulttuurimme vauvanhoidon käytäntöihin.

Niin synnytyksessä kuin vanhemmuudessa tietyt päämäärät ja tulokset eivät ole omissa käsissämme. Tärkeämpää kuin pyrkiä kohti tietynlaista lopputulosta on herätellä omaa vahvaa sisäistä vaistomaista ääntä, joka kertoo, mikä juuri nyt tässä hetkessä on tärkeää. Jos sinusta tuntuu, että et tiedä tarpeeksi, muista että sinulla on paljon enemmän sellaista merkityksellistä tietoa kuin kellään muulla voi olla.

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.