Synnytyspelko huonon synnytyskokemuksen jälkeen – mitä sille voi tehdä?

01.11.2020 | Synnytys

Synnytyspelkodiagnoosin saa Suomessa noin 10 % synnyttäjistä. Lukuun eivät sisälly ne synnyttäjät, jotka pelosta huolimatta eivät hakeudu
synnytyspelkopoliklinikalle. Synnytyspelko ei ole marginaalinen ilmiö, ja siitä on tärkeää puhua.

Kirjoitin synnytyspelosta ja siitä selviämisestä vaikean synnytyskokemuksen jälkeen Mamabreikki -blogiin. Lue teksti vinkkeineen tästä!

Raskaus vaikean synnytyskokemuksen jälkeen on usein erityisen raskas kokemus. Aikaisempi synnytys pyörii mielessä, ja se pitäisi käsitellä samalla, kun tietää haluavansa ehdottomasti toisenlaisen uuden synnytyskokemuksen. Pelot voivat liittyä myös raskausajan tai synnytyksen jälkeisen lapsivuodeajan tapahtumiin. Mieltä painaviin pelkoihin kannattaa tarttua, sillä ne kuormittavat, lisäävät epämääräistä ahdistusta ja pahaa oloa ja vievät tilaa raskaudesta nauttimiselta. Jos synnytys aiheuttaa pelkoa, kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen, joka osaa toimia luotettavana kuuntelijana myös synnytyspettymyksen ja traumaattisen synnytyskokemuksen jälkeen. Koskaan ei ole liian myöhäistä tai aikaista purkaa aikaisempia kokemuksia tai pohtia tulevia vaihtoehtoja.

Voit aina ottaa yhteyttä ja sopia ajan synnytyskeskusteluun, jossa käydään läpi aiempaa kokemusta ja mahdollisesti myös suunnitellaan tulevaa synnytystä.

Kuva: @hengfilms / Unsplash

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.