Synnytysvalmennus netissä kätilön kanssa

17.12.2020 | Synnytys

Mielenrauhaa synnytykseen ja vauva-aikaan -synnytysvalmennuksessa yhdistyvät tiedollinen, käytännöllinen ja emotionaalinen valmistautuminen synnytykseen ja vauvan tuloon. Kätilön vetämä synnytysvalmennusryhmä kokoontuu netissä videoyhteydellä kerran viikossa 4 kertaa viikon välein.

Synnytysvalmennus perustuu mindfulnessin, ratkaisukeskeisen valmennuksen ja hypnosynnytyksen keinoihin valmistautua kohtaamaan tuleva synnytys ja vauvan syntymä lempeästi ja myötätuntoisesti. Synnytysvalmennuksessa tehdään harjoituksia, jotka auttavat selviytymään synnytyksen intensiivisyydestä. Opit tuntemaan synnytyksen kulun alusta loppuun ja valmistaudut myös kohtaamaan erilaisia tilanteita, esimerkiksi synnytyksen käynnistyksen tai sektiosynnytyksen. Tutustut omiin voimavaroihisi sekä siihen, mikä sinulle on tärkeää. Synnytysvalmennuksen tavoitteena ei ole saavuttaa tietynlaista synnytystä. Tavoitteena on valmistautua siihen, että jokainen synnytys on ainutlaatuinen ja ennustamaton prosessinsa, joka tuo jokaiselle eteen erilaisia asioita. 

Kun tiedät valmistautuneesi riittävästi tulevaan, mieli rauhoittuu ja pystyt paremmin nauttimaan raskaudesta. Valmistautuminen ei mene hukkaan, jos matkassa tapahtuu yllättävä käänne. Päinvastoin: synnytysvalmennus auttaa sopeutumaan kaikkeen siihen, mitä voi tapahtua.  Synnytykseen kuuluu asioita, joihin on mahdollista vaikuttaa, ja asioita, joihin ei pysty itse vaikuttamaan. Synnytysvalmennus on valmistautumista tuntemattoman kohtaamiseen ja synnytyksen moninaisuuteen kokonaisuudessaan unohtamatta synnytyksen jälkeistä aikaa.

Mielenrauhaa synnytykseen ja vauva-aikaan -synnytysvalmennus auttaa vanhempia

  • Tutustumaan synnyttämisen sisäiseen maisemaan
  • Luomaan yhteyden synnytyksessä mukana olevien ihmisten kesken
  • Vahvistamaan itsemyötätuntoa
  • Keskittymään ratkaisuihin
  • Selviytymään synnytyskivusta
  • Päästämään irti tietyn lopputuloksen tavoittelusta
  • Virittäytymään käyttämään omia sisäisiä resursseja
  • Valmistautumaan synnytykseen fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti

Valmistautumisprosessi vie väistämättä aikaa ja synnytystaitojen omaksumiseen tarvitaan harjoitusta ja toistoja. Samalla harjoitukset lisäävät hyvää oloa ja rentoutta raskausaikana. Yhteyden luominen muihin, omaan itseen ja vauvaan ottaa oman aikansa. Tämän takia suosittelen synnytysvalmennusta, joka antaa konkreettisia työkaluja ja auttaa paremmin valmistautumaan synnytykseen ja vauvan tuloon. Kuuden viikon aikana ehdit sisäistämään uusia asioita, tekemään yhdessä ohjatusti erilaisia synnytykseen valmistavia harjoituksia, kysymään kysymyksiä ja rauhoittumaan kerran viikossa luomaan yhteyttä vauvaan ja itseesi.

Itsestä huolehtiminen on tärkeä osa omien voimavarojen kasvattamista. On myös tärkeää oppia erottamaan oma vaisto kaikista ylimääräisistä peloista ja odotuksista, joita ympäristö, omat sukulaiset, ystävät ja lähipiiri ovat sen päälle kasanneet. Siihen vaaditaan läsnäoloa, rohkeutta, määrätietoisuutta ja myötätuntoa. Synnytysvalmennuksessa valmistaudut tekemään joka tilanteessa sen, mitä on tehtävä, ja jatkamaan sinnikkäästi loppuun saakka. 

Kun synnytys pelottaa

Synnytykseen kuuluu laaja skaala tunteita: haavoittuvuutta, pelkoa, innostusta, epävarmuutta, rakkautta… Pelko on osa prosessia, eikä välttämättä synnytyksen este. Pelon kanssa voi pärjätä ja sen läpi voi kulkea synnytyksen aikana.

Huolien ja pelkojen käsittely raskausaikana on tärkeää. Silloin päätökset synnytystoiveisiin liittyen voi tehdä rakkaudesta, ei pelosta käsin.

Valmistautuminen vaikuttaa siihen, millainen synnytyskokemuksesta muodostuu. Tutustuminen etukäteen erilaisiin asentoihin, synnytyshormoneihin, äänenkäyttöön, hengitykseen, liikkeeseen ja kivunlievitysvaihtoehtoihin lisää toimijuuden tunnetta synnytyksessä. Tieto synnytyksen kulusta auttaa valmistautumaan tulevaan.

Synnytysvalmennus tarjoaa keinoja pärjätä normaalisti etenevän synnytyksen intensiivisissä pyörteissä, mutta lisäksi on tärkeää valmistautua selviytymään silloin, kun synnyttäminen on vaikeaa tai tarvitaan erilaisia lääketieteellisiä puuttumisia  synnytyksen kulkuun. Jokaisen odottajan on hyvä miettiä, mikä auttaa jatkamaan eteenpäin tilanteessa, jossa tapahtuu jotain omien toiveiden vastaista.

Niin synnytyksessä kuin vanhemmuudessakin päämäärät ja tulokset eivät ole omissa käsissämme. Tärkeämpää kuin pyrkiä juuri tietynlaiseen lopputulokseen on herätellä omaa vahvaa sisäistä ääntä, joka kertoo, mitä juuri nyt tässä hetkessä on tärkeää tehdä.

Lue lisää synnytysvalmennuksen ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan 30.1. alkavalle verkkokurssille!

Kätilön etäpalvelut ovat saatavillasi koko Suomessa ja ulkomailla videopuhelun välityksellä

Jos kaipaat henkilökohtaista tukea synnytykseen valmistautumiseen, voit varata ajan kätilön etävastaanotolle tai kotikäynnille. Synnytysvalmennus verkkokurssina on kasvattanut suosiota korona-aikana, mutta henkilökohtaista tukea on myös mahdollista saada netissä ja kotona.

Kätilön etävastaanoton videoyhteydellä voit varata missä tahansa asiassa, josta haluat keskustella kätilön kanssa. Tarjoan myös etädoulapaketin, johon sisältyy keskusteluja ja yhteydenpito raskausaikana sekä etäläsnäolo synnytyksessä. Jos mietit sinulle sopivaa tapaa valmistautua synnytykseen, älä epäröi ottaa yhteyttä!

 

Seuraa Instagramissa: @katiloeevaitkonen

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.