Asiantuntijat varoittavat vauvojen unipesän turvallisuudesta

07.07.2021 | Vauva

Tuotteiden turvallisuutta ja luotettavuutta valvova Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa unipesään liittyvistä turvallisuusriskeistä. Jo vuonna 2017 Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto  FDA huolestui unipesän turvallisuudesta vastasyntyneille. Yhdysvalloissa on raportoitu unipesätuotteisiin liittyviä kuolemia, ja Iso-Britanniassa unipesiä on vedetty markkinoilta tukehtumisriskin vuoksi. Nyt EU-viranomaisten yhteisessä valvontaprojektissa selvitettiin ensimmäistä kertaa unipesien turvallisuutta pienille vauvoille.

Unipesälle eli vauvanpesälle ”babynestille” ei ole omaa eurooppalaista turvallisuusstandardia, joten niitä tutkittiin käyttäen hyväksi vastaavan tyyppisten tuotteiden standardeista valittuja testejä. Unipesien turvallisuuspuutteina havaittiin liian pitkiä nauhoja ja naruja, ulos pursuavia täytteitä ja kiinnijuuttumisaukkoja.

Älä nukuta pientä vauvaa unipesässä ilman valvontaa

Tukes suosittelee varmistamaan, ettei unipesässä ole pitkiä naruja, joihin vauva voi kietoutua tai kuristua. Lisäksi suositus on, ettei vauvaa nukuteta unipesässä ilman aikuisen läsnäoloa. Tämä tarkoittaa, että unipesää voi käyttää vauvan oleskelualustana ja päiväuninukutukseen aikuisen valvonnassa.

Tukes suosittelee, ettei vauvojen sängyssä käytetä ylimääräisiä tuotteita, joiden käyttö ei ole välttämätöntä. Paksut ja pehmeät reunapehmusteet voivat vaikeuttaa tai pahimmassa tapauksessa estää vauvan hengitystä. Pieni vauva voi kääntyä kasvot tiukasti pehmustetta päin, eikä osaa kääntyä takaisin. Patja saattaa myös olla liian pehmeä vauvalle. 

Unipesän idea on peräisin keskoshoidosta. Keskosten ja erityistä tarkkailua vaativien vastasyntyneiden osastolla käytetään pehmeää rullaa tuomaan turvallisuutta nukkuvan vauvan ympärille. Sairaalaolosuhteissa pesässä nukkuvan vastasyntyneen hengitystä kuitenkin tarkkaillaan jatkuvasti, ja poikkeamat huomataan heti.

Suojaako unipesä vauvaa perhepedissä?

Osa vanhemmista kokee perhepedissä nukkumisen lisäävän unta. Tutkimusten mukaan samassa sängyssä nukkuminen pikkuvauvan kanssa tukee imetyksen onnistumista. Vauvan vieressä nukkuminen aiheuttaa silti usein perheille huolta turvallisuudesta. Oikein toteutettuna perhepeti on kuitenkin turvallinen nukkumisvaihtoehto.

Perhepedissä vanhempi nukkuu pikkuvauvan vieressä kylkiasennossa jalat koukussa. On käyty keskustelua siitä, herkistääkö imetys erityisesti varomaan vauvan päälle kierähtämistä. Esimerkiksi Unicefin suosituksissa ei silti tehdä eroa imetetyn tai korvikeruokitun vauvan nukuttamisen välille.

Jos vanhempi nukahtaa istualleen imettäessään tai vauvaa rauhoitellessaan, on vauva suuressa vaarassa pudota tai tukehtua. Suurimmat riskit liittyvät vauvan viereen nukahtamiseen, jota ei ole suunniteltu ja turvallisuutta huomioitu etukäteen.

Perhepeti on turvallinen paikka täysiaikaiselle, normaalikokoiselle ja terveelle vauvalle, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:

  • Vauvan alusta on tukeva, ei pehmeää patjaa eikä vesisänkyä
  • Sängyn ympäristössä ei saa olla naruja tai muita kuristumisriskiä aiheuttavia esineitä
  • Lakanan tulee olla napakasti patjan ympärillä
  • Nukkumisalustalla ei saa olla ylimääräisiä leluja, tyynyjä tai peitteitä, joiden alle vauva voi jäädä
  • Vastasyntynyt nukkuu aina selällään siihen asti, että hän oppii itse kääntymään vatsalleen
  • Huoneen tulee olla viileä (ihanteellisesti 16-20 astetta) ja vauvaa ei saa pukea tarpeettoman lämpimästi
  • Vauva ei pääse kierähtämään sängyn reunan yli tai laidan ja seinän väliin.
  • Samassa sängyssä nukkuva vanhempi ei tupakoi. Tupakointi on riskitekijä kätkytkuolemalle
  • Vauvan kanssa nukkuminen on riski, jos vanhempi on käyttänyt masennuslääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä, huumeita tai alkoholia

Pienipainoisena tai keskosena syntyneen vauvan vieressä nukkumista ei suositella ensimmäisinä kuukausina.

(Lähde: Unicef: Caring For Your Baby At Night)

Unipesä vs. kapalointi? Entä toukkapussi?

Kapalointi eli vauvan kääriminen tiukasti kankaaseen on vanha keino rauhoittaa vauvan unta. Vastasyntynyttä ei silti ole hyvä kapaloida yöksi. Vastasyntyneen kuuluu herätä tiheästi varmistamaan ravinnon saantia. Kohtumainen tiivis ja lämmin kapalo voi syventää unta liikaa. Vastasyntynyt ei herää vaatimaan ruokaansa, eikä seuraavalla syötöllä jaksa imeä tehokkaasti.

Kapalointi voi auttaa levotonta vauvaa rauhoittumaan. Kapalossa vauvan tulee maata selällään, eikä kapaloitu vauva saa päästä kellahtamaan vatsalleen.  Vauvan käsiä ja jalkoja ei saa kapaloida tiukasti suoriksi, vaan raajojen tulee olla luonnollisessa koukkuasennossa.

Toukkapussi tai unipussi on kuin kapalon kevytversio. Toukkapussiksi sanotaan neulottua pussia, ja niitä on viime vuosina neulottu myös synnytyssairaalaan lahjaksi vastasyntyneille. Unipussia voi käyttää vauvan yöpuvun ja peiton sijasta. Haitallinen toukkapussista tulee silloin, jos se vähentää vastasyntyneen ihokontaktia vanhemman kanssa. Varmista aina, että unipussi ja sen pääntie ovat sopivan kokoisia vauvalle, ettei vauva pääse valumaan pussin sisään (tukehtumisvaara). Unipussissa ei saa olla pitkiä nauhoja tai irtoavia osia.

Varmista uniohjeiden antajan tausta ja koulutus

Unipesästä on tullut suosittu vauvatarvike, jonka valmistamiseen löytyy sivukaupalla diy-ohjeita netistä. Netissä liikkuu myös paljon vauvan uneen liittyviä ohjeita, joissa suositellaan erilaisia tarvikkeita ja apuvälineitä vauvan nukuttamiseen. Mitä pienemmästä vauvasta on kyse, sitä tarkempi kannattaa olla, mitä ohjeita kokeilee.

Vauva tarvitsee läheisyyttä ympäri vuorokauden. Vastasyntyneen vauvan turvallisin paikka on ihokontaktissa vanhemman kanssa silloin kuin se on mahdollista. Ihokontakti edistää varhaista vuorovaikutusta, vähentää sekä vanhemman että vastasyntyneen stressiä ja auttaa vastasyntynyttä sopeutumaan syntymän jälkeiseen elämään. Ihokontaktissa vastasyntyneen hengitys ja syke ovat tasaisempia. Ihokontakti edistää imetyksen onnistumista ja imetyksellä on merkittävät ja kiistattomat myönteiset vaikutukset terveyteen.

Ympärivuorokautinen ihokontakti ei ole mahdollista, ja jokaisen perheen täytyy tehdä ratkaisu nukkumisjärjestelyistä. Yhdessä nukkumisella on useita myönteisiä vaikutuksia. Imetyksen kestolla ja yhdessä nukkumisella on merkittävä yhteys. Vauvan kanssa vieretysten lepäävät imettävät vanhemmat nukkuivat tutkimuksen mukaan paremmin kuin ne, jotka syöttivät vauvaa yöllä pullosta.

Instagram ja Pinterest ovat täynnä toinen toistaan suloisempia unipesiä, toukkapusseja ja muita vauvatarvikkeita. Vauvatuotteet iskevät vanhempien pesänrakennusvietin ytimeen, ja ne ovat myös suosittuja lahjoja vauvaperheelle. Tuotteiden turvallisen käytön varmistaminen jää kuitenkin vanhempien vastuulle. Söpöillä vauvatuotteilla voi olla myös haittavaikutuksia, eikä ammattilaisten pidä varauksetta suositella niiden käyttöä.

EU:n viranomaisten selvitys unipussien ja unipesien turvallisuudesta

Komission päätös lasten nukkumaympäristössä käytettävien tuotteiden turvallisuusvaatimuksista
Kätilöliiton kannanotto vastasyntyneen nukuttamisesta
Vauvan kello – vastasyntyneen päivä- ja unirytmi

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.