Asiantuntijat varoittavat trendikkään vauvojen unipesän turvallisuudesta

06.01.2018 | Vauva

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto  FDA on huolestunut unipesän turvallisuudesta vastasyntyneille. Yhdysvalloissa on raportoitu unipesätuotteisiin liittyviä kuolemia, ja Iso-Britanniassa unipesiä on vedetty markkinoilta tukehtumisriskin vuoksi. Unipesästä eli vauvanpesästä, “babynestistä” on tullut suosittu vauvatarvike, jonka valmistamiseen löytyy sivukaupalla diy-ohjeita netistä. Keskustelupalstoilla pohditaan, onko vauvanpesästä hyötyä vai onko se turhake muiden joukossa.

Tuotteiden turvallisuutta ja luotettavuutta valvova turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes suosittelee, ettei vauvojen sängyssä käytetä ylimääräisiä tuotteita, joiden käyttö ei ole välttämätöntä. Paksut ja pehmeät reunapehmusteet voivat vaikeuttaa tai pahimmassa tapauksessa estää vauvan hengitystä. Pieni vauva voi kääntyä kasvot tiukasti pehmustetta päin, eikä osaa kääntyä takaisin. Patja saattaa myös olla liian pehmeä vauvalle. Unipesälle ja vastaaville tuotteille ei ole olemassa vaatimuksia, joiden mukaan tuotteiden turvallisuutta voisi arvioida.

Älä nukuta pientä vauvaa unipesässä ilman valvontaa

Keskosten ja erityistä tarkkailua vaativien vastasyntyneiden osastolla käytetään pehmeää rullaa tuomaan turvallisuutta nukkuvan vauvan ympärille. Sairaalaolosuhteissa pesässä nukkuvan vastasyntyneen hengitystä kuitenkin tarkkaillaan jatkuvasti, ja poikkeamat huomataan heti. Unipesään ei ole turvallista jättää vauvaa nukkumaan yksin ilman valvontaa.

Vauva tarvitsee läheisyyttä ympäri vuorokauden. Vastasyntyneen vauvan turvallisin paikka on ihokontaktissa vanhemman kanssa silloin kuin se on mahdollista. Ihokontakti edistää varhaista vuorovaikutusta, vähentää sekä vanhemman että vastasyntyneen stressiä ja auttaa vastasyntynyttä sopeutumaan syntymän jälkeiseen elämään. Ihokontaktissa vastasyntyneen hengitys ja syke ovat tasaisempia. Ihokontakti edistää imetyksen onnistumista ja imetyksellä on merkittävät ja kiistattomat myönteiset vaikutukset sekä äidin että lapsen koko elämän terveyteen.

Ympärivuorokautinen ihokontakti on tuskin mahdollista, ja jokaisen perheen täytyy tehdä ratkaisu nukkumisjärjestelyistä. Yhdessä nukkumisella on useita myönteisiä vaikutuksia. Imetyksen kestolla ja yhdessä nukkumisella on merkittävä yhteys. Vauvan kanssa vieretysten lepäävät imettävät äidit nukkuivat tutkimuksen mukaan enemmän kuin äidit, jotka syöttivät vauvaa yöllä pullosta.

Vauvan vieressä nukkuminen aiheuttaa usein perheille huolta turvallisuudesta. Jos äiti kuitenkin nukahtaa imettäessään istualleen, on vauva suuressa vaarassa pudota tai tukehtua.

Perhepeti on turvallinen paikka täysiaikaiselle, normaalikokoiselle ja terveelle vauvalle, jos seuraavat kriteerit täyttyvät:

  • Vauvan alusta on tukeva, ei pehmeää patjaa eikä vesisänkyä
  • Sängyn ympäristössä ei saa olla naruja tai muita kuristumisriskiä aiheuttavia esineitä
  • Lakanan tulee olla napakasti patjan ympärillä
  • Nukkumisalustalla ei saa olla ylimääräisiä leluja, tyynyjä tai peitteitä, joiden alle vauva voi jäädä
  • Vastasyntynyt nukkuu aina selällään siihen asti, että hän oppii itse kääntymään vatsalleen
  • Huoneen tulee olla viileä (16-20 astetta) ja vauvaa ei saa pukea tarpeettoman lämpimästi
  • Vanhempi ei tupakoi. Tupakointi on riskitekijä kätkytkuolemalle
  • Vauvan kanssa nukkuminen on riski, jos vanhempi on käyttänyt masennuslääkkeitä, rauhoittavia lääkkeitä, huumeita tai alkoholia

Unipesä vs. kapalointi? Entä toukkapussi?

Kapalointi eli vauvan kääriminen tiukasti kankaaseen on vanha keino rauhoittaa vauvan unta. Vastasyntynyttä ei silti ole hyvä kapaloida yöksi. Vastasyntyneen kuuluu herätä tiheästi varmistamaan ravinnon saantia. Kohtumainen tiivis ja lämmin kapalo voi syventää unta liikaa. Vastasyntynyt ei herää vaatimaan ruokaansa, eikä seuraavalla syötöllä jaksa imeä tehokkaasti.

Kapalointi voi auttaa kovin levotonta vauvaa rauhoittumaan. Kapalossa vauvan tulee maata selällään, eikä kapaloitu vauva saa päästä kellahtamaan vatsalleen.  Vauvan käsiä ja jalkoja ei saa kapaloida tiukasti suoriksi, vaan raajojen tulee olla luonnollisessa koukkuasennossa.

Toukkapussi tai unipussi on kapalon kevytversio. Toukkapussiksi sanotaan neulottua pussia, ja niitä on viime vuosina neulottu myös synnytyssairaalaan lahjaksi vastasyntyneille. Unipussia voi käyttää vauvan yöpuvun sijasta. Haitallinen toukkapussista tulee silloin, jos sitä käytetään korvaamaan vastasyntyneen ihokontaktia vanhemman kanssa.

Instagram ja Pinterest ovat täynnä toinen toistaan suloisempia vauvatarvikkeita. Unipesistä ja toukkapusseista kehittyy nopeasti somehittejä ja tulevan vauvan pakko saada -tuotteitta. Tuotteet iskevät vanhempien pesänrakennusvietin ytimeen. On hyvä muistaa, että vauva ei alkuun tarvitse muuta kuin vanhempansa (muutaman vaipan ja ulkovaatteiden lisäksi). Söpöillä vauvatuotteilla voi olla myös haittavaikutuksia, eikä ammattilaisten pidä varauksetta suositella niiden käyttöä.

FDA: Do Not Use Infant Sleep Positioners Due to the Risk of Suffocation
Tukes: Turvallinen koti lapselle -opas
Komission päätös lasten nukkumaympäristössä käytettävien tuotteiden turvallisuusvaatimuksista
Kätilöliiton kannanotto vastasyntyneen nukuttamisesta
Unicef: Caring For Your Baby At Night
Vauvan kello – vastasyntyneen päivä- ja unirytmi

Post partum etäkahvit kätilön kanssa

Post partum -etäkahvit kätilön kanssa

Onko sinulla 0-12 kk ikäinen vauva? Haluatko jutella muiden samassa tilanteessa olevien ja kätilön kanssa toipumisesta, vauvan ruokailuista, arjesta, jaksamisesta...? Joka kerta myös pieni harjoitus, joka auttaa rauhoittumaan ja kuuntelemaan itseä tässä hetkessä.

LUE LISÄÄ

You have Successfully Subscribed!