Spinning Babies® -valmennus: tavoitteena sujuvampi synnytys

22.04.2019 | Spinning Babies

Osallistuin loppuvuodesta 2018 Euroopan ensimmäiseen Spinning Babies® Parent Educator -koulutukseen Birminghamissa Englannissa. Osallistujat pätevöityivät ohjaamaan Spinning Babies -synnytysvalmennuksia lasta odottaville perheille.

Menetelmän nimi Spinning Babies viittaa kirjaimellisesti siihen, miten vauva tekee synnytyksessä tarvittavat kiertoliikkeet laskeutuakseen lantion läpi. Tavoitteena on erilaisten liikkeiden ja tekniikoiden avulla helpottaa vauvan matkaa lantiossa, jotta synnytys voi edetä omalla painollaan ja puuttumisen tarve vähenee. Harjoituksista on apua myös raskausaikana vaivaaviin kipuihin.

Spinning Babies -menetelmän on kehittänyt minnesotalainen kätilö Gail Tully. Lähtökohtana on ymmärrys synnytyksen ja synnyttävän kehon fysiologiasta. Vauvan asento ei määräydy sattumanvaraisesti, vaan lantioon kiinnittyvät lihakset ja kohtuun kiinnittyvät ligamentit vaikuttavat vauvan asentoon kohdussa. Sekä luinen lantio että lantion pehmytosat rajaavat vauvan tilaa laskeutua lantiossa.

Valmennuksessa harjoitellaan asentoja, jotka avaavat lantiota ja auttavat vauvaa optimaaliseen asentoon synnytyksessä.  Kumppanit opettelevat samalla tapoja helpottaa synnyttäjän oloa. Liikkeet ovat lempeitä ja turvallisia, eikä niihin kuulu voimankäyttöä tai ääriasentoihin ohjaamista.

Elämäntyyli vaikuttaa synnytyksen sujumiseen

Istuva elämäntapa jättää jälkensä kehoon. Jatkuva istuminen takakenossa ristiluun päällä tai kumartuminen eteenpäin kohti ruutua sekä muut liikkumattomat asennot jäykistävät niveliä ja lihaksia. Lantion sisäistä tilaa kaventavat esimerkiksi liikuntamuodot, joissa tavoitteena on äärimmäisen tiukka keho, toistuvat toispuoleiset liikkeet työssä tai vapaa-ajalla sekä aiemmat loukkaantumiset, kaatumiset ja onnettomuudet.

Kohtuun kiinnittyvät ligamentit saattavat olla elintapojen ja elämäntapahtumien vaikutuksesta toispuoleisesti kireitä tai kierteellä, jolloin kohtu kallistuu pois keskilinjasta. Vauvan asento ja tarjonta riippuvat kohdun linjauksesta ja erityisesti tilasta kohdun alaosassa, johon vauvan tarjoutuva osa loppuraskaudessa asettuu. Perä- tai poikkitila voi liittyä lantion alueen epätasapainoon, jolloin asento saattaa korjaantua, kun kohdun alaosaa saadaan vapautettua lisää tilaa.

Spinning Babies -valmennuksessa harjoitellaan erilaisia tekniikoita, jotka lievittävät jännitystä ja kipua lantion ja kohdun alueen pehmytkudoksissa sekä lisäävät tilaa lantioon.

Tarvitsenko minä Spinning Babies -synnytysvalmennusta? Kehon kireyksistä ja epätasapainoisuudesta kertovia merkkejä nykyisessä tai aiemmassa raskaudessa ovat esimerkiksi:

Kuva: lucidwaters / Depositphotos

  • alaselän, lonkkien tai pakaroiden kipu, häiritsevät liitoskivut, kohdun aristus sekä vauvan liikkeiden kivuliaisuus raskausaikana,
  • vauvan perätila, avosuinen tarjonta tai muu virhetarjonta,
  • synnytyksen latenssivaiheen pitkä kesto ja voimakas kipu, 
  • yliaikaisuus ja synnytyksen käynnistyminen vedenmenolla (saattavat joissain tapauksissa liittyä lantion ja kohdun alueen lihasten ja ligamenttien epätasapainoon).

Lantionpohjan liiallinen kireys vaikeuttaa vauvan laskeutumista ponnistusvaiheessa. Jos käynnissä olevan synnytyksen eteneminen pysähtyy, Spinning Babies tarjoaa erilaisia liikkeitä ja tekniikoita lisäämään tilaa lantion eri osiin ja auttamaan vauvaa korjaamaan tarjontaa synnytyskanavassa.

Tasapaino, painovoima ja liike edistävät synnytystä

Valmennuksen harjoitukset koostuvat erilaisista hitaista venytyksistä, lantiota avaavista asennoista ja kehon rentouttamisesta kevyen värinän ja liikkeen avulla.

Tärkein periaate on tasapainon lisääminen kehossa. Spinning Babies’in yhteydessä tasapaino tarkoittaa aina kehon jännityksen ja kiertymisen purkamista. Tasapaino ei siis viittaa tasapainotteluun vaan tasapainossa olemiseen. Kohtuun ja lantioon kiinnittyvät ligamentit saattavat olla kireitä, löysiä tai kiertyneitä. Tasapainon lisääminen vaikuttaa sekä vauvan asentoon että lantion sisäiseen tilaan.  

Spinning Babies auttaa ymmärtämään, mitkä asennot synnytyksessä lisäävät tai vähentävät vauvan tilaa lantiossa. Oikea synnytysasento voi avata lantioon tilaa sinne, mihin vauva sitä tarvitsee: yläaukeamaan, ala-aukeamaan tai lantion loukkoon. Lantion luut ovat kehittyneet pystyasentoa varten, joten naisen lantio toimii parhaiten pystyasennossa synnyttäessä. Väärä asento voi pidentää synnytyksen kestoa ja lisätä kipua. Tietyt asennot tuovat lantion luut lähemmäksi toisiaan, jolloin vauvalla on vähemmän tilaa laskeutua kohti syntymää.

Valmennuksesta käytännön vinkkejä synnytykseen

Kuva: Vince Fleming / Unsplash

Spinning Babies -synnytysvalmennus on kolmen tunnin kokonaisuus, joka on suunnattu ensi- ja uudelleensynnyttäjäperheille. Valmennuksessa käydään läpi lantion anatomia ja synnytyksen fysiologinen eteneminen visuaalisten mallien ja apuvälineiden avulla. Oman vauvan asentoa kohdussa hahmotetaan yhdessä.

Tärkein osa synnytysvalmennusta on konkreettinen asentojen ja tekniikoiden kokeileminen yhdessä synnytyskumppanin kanssa. Valmennuksessa harjoitellaan yhdessä muutama venytysliike, joita voi tehdä päivittäin raskausaikana lisäämään liikkuvuutta ja valmistamaan kehoa synnytykseen. Lisäksi kokeillaan käytännössä erilaisia tekniikoita, joiden avulla synnytyksen eri vaiheissa voi tehdä lisää tilaa lantioon riippuen siitä, millä korkeudella vauva on. 

Liikkeet toteutetaan turvallisesti ja yksilölliseen terveydentilaan mukautetusti koulutetun ammattilaisen valvonnassa. Spinning Babies Parent Educator -koulutus antaa pätevyyden ohjata synnytysvalmennusta lasta odottaville perheille.

Vapauttamalla kehon jännitystä voidaan helpottaa raskausajan kipuja ja saada lantioon lisää tilaa synnytyksessä. Kireyksien vapauttaminen ja tarvittavan tuen lisääminen kehoon luovat pehmytosiin pituutta ja myötäävyyttä. Synnyttäjä pystyy tällöin paremmin hyödyntämään painovoiman ja liikkeen vaikutuksia synnytyksen etenemiseen.

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.