Spinning Babies® -valmennus: tavoitteena sujuvampi synnytys

22.04.2019 | Spinning Babies

Istuva elämäntapa jättää jälkensä kehoon. Synnytyksessä lantion liitokset joustavat ja lantionpohjan lihakset venyvät – ja nämä juuri kiristävät monella istumatyöläisellä. Lantion sisäistä tilaa kaventavat usein myös liikuntamuodot, joissa tavoitteena on voimakas core, sekä toistuvat toispuoleiset liikkeet työssä tai vapaa-ajalla. Myös aiemmilla loukkaantumisilla, kaatumisilla ja onnettomuuksilla on vaikutusta.

Kohtuun kiinnittyvät ligamentit saattavat olla elintapojen ja elämäntapahtumien vaikutuksesta toispuoleisesti kireitä tai kierteellä, jolloin kohtu kallistuu pois keskilinjasta ja vauva ajautuu epäoptimaaliseen tarjontaan. Tämä voi pidentää synnytyksen kestoa ja hidastaa vauvan laskeutumista lantiossa.

Tavallista vai normaalia?

Monia tavallisia raskausvaivoja pidetään normaaleina – vaikka tavallisuus ei tarkoita, etteikö asialle voisi tehdä jotain! Kehon kireyksistä ja epätasapainoisuudesta kertovia merkkejä nykyisessä tai aiemmassa raskaudessa ovat esimerkiksi:

 • alaselän, lonkkien tai pakaroiden kipu
 • häiritsevät liitoskivut
 • kohdun aristus tai pinkeys tunnusteltaessa
 • vauvan liikkeiden kivuliaisuus raskausaikana
 • vauvan perätila, avosuinen tarjonta tai muu virhetarjonta
 • vauva on korkealla lantiossa loppuraskaudessa (erityisesti ensimmäisessä raskaudessa)
 • synnytyksen latenssivaiheen pitkä kesto ja voimakas kipu
 • yliaikaisuus ja synnytyksen käynnistyminen vedenmenolla

Nämä merkit saattavat liittyä vauvan asentoon kohdussa sekä lantion ja kohdun alueen lihasten ja ligamenttien epätasapainoon).

Miten olet valmistanut kehoa synnytykseen?

Lantion liike ja erilaiset asennot lisäävät tilaa lantioon. Asentoja kannattaa tutkia ja harjoitella käytännössä jo raskausaikana, niin ne on helpompi ottaa käyttöön synnytyksessä. Erilaiset asennot tekevät tilaa lantion eri osiin. Kokeilemalla ja kuuntelemalla kehoa pääsee pitkälle, mutta moni kokee myös hyödyllisenä hankkia monenlaisia työkaluja käyttöön kätilön opastuksella.

Spinning Babies -synnytysvalmennus sopii sinulle, jos haluat

 • ymmärtää synnytyksen fysiologiaa ja vauvan etenemistä lantiossa synnytyksen aikana, 
 • valmistaa kehoa synnytykseen tekemällä tilaa lantioon jo raskausaikana
 • harjoitella käytännössä erilaisia liikkeitä ja asentoja, joilla vauvan laskeutumista lantiossa voi helpottaa synnytyksessä
 • valmistautua aktiivisesti yhdessä kumppanin kanssa

Voit osallistua missä tahansa vaiheessa raskautta. Suosittelen valmennukseen osallistumista jo raskauden puolivälistä lähtien yhdessä kumppanin kanssa. Synnytysvalmennukseen voi osallistua kokonaan etänä, tai sen osaksi voi valita yksilöllisen tapaamisen.

 

Mikä Spinning Babies?

Kyykky

Kuva: Dorit Salutskij

 •  sMenetelmän nimi Spinning Babies viittaa kirjaimellisesti siihen, miten vauva tekee synnytyksessä tarvittavat kiertoliikkeet laskeutuakseen lantion läpi. Tavoitteena on erilaisten liikkeiden ja tekniikoiden avulla helpottaa vauvan matkaa lantiossa, jotta synnytys voi edetä omalla painollaan ja puuttumisen tarve vähenee. Harjoituksista on apua myös raskausaikana vaivaaviin kipuihin.

  Spinning Babies -menetelmän on kehittänyt minnesotalainen kätilö Gail Tully, jonka vetämään Spinning Babies -koulutukseen osallistuin ensimmäistä kertaa vuonna 2014 ja jonka ohjauksessa valmistuin vuonna 2019 sertifioiduksi Spinning Babies -synnytysvalmentajaksi. Menetelmän lähtökohtana on ymmärrys synnytyksen ja synnyttävän kehon fysiologiasta. Vauvan asento ei määräydy sattumanvaraisesti, vaan lantioon kiinnittyvät lihakset ja kohtuun kiinnittyvät ligamentit vaikuttavat vauvan asentoon kohdussa. Sekä luinen lantio että lantion pehmytosat rajaavat vauvan tilaa laskeutua lantiossa.

  Valmennuksessa harjoitellaan asentoja, jotka avaavat lantiota ja auttavat vauvaa optimaaliseen asentoon synnytyksessä.  Kumppanit opettelevat samalla tapoja helpottaa synnyttäjän oloa. Liikkeet ovat lempeitä ja turvallisia, eikä niihin kuulu voimankäyttöä tai ääriasentoihin ohjaamista.

 Tasapaino, painovoima ja liike edistävät synnytystä

Valmennuksen harjoitukset koostuvat erilaisista hitaista venytyksistä, lantiota avaavista asennoista ja kehon rentouttamisesta kevyen värinän ja liikkeen avulla.

Tärkein periaate on tasapainon lisääminen kehossa. Spinning Babies’in yhteydessä tasapaino tarkoittaa aina kehon jännityksen ja kiertymisen purkamista. Tasapaino ei siis viittaa tasapainotteluun vaan tasapainossa olemiseen. Kohtuun ja lantioon kiinnittyvät ligamentit saattavat olla kireitä, löysiä tai kiertyneitä. Tasapainon lisääminen vaikuttaa sekä vauvan asentoon että lantion sisäiseen tilaan.  

Spinning Babies auttaa ymmärtämään, mitkä asennot synnytyksessä lisäävät tai vähentävät vauvan tilaa lantiossa. Oikea synnytysasento voi avata lantioon tilaa sinne, mihin vauva sitä tarvitsee: yläaukeamaan, ala-aukeamaan tai lantion loukkoon. Lantion luut ovat kehittyneet pystyasentoa varten, ja lantio toimii parhaiten pystyasennossa synnyttäessä. Väärä asento voi pidentää synnytyksen kestoa ja lisätä kipua. Lantionpohjan liiallinen kireys vaikeuttaa vauvan laskeutumista ponnistusvaiheessa. Jos käynnissä olevan synnytyksen eteneminen pysähtyy, Spinning Babies tarjoaa erilaisia liikkeitä ja tekniikoita lisäämään tilaa lantion eri osiin ja auttamaan vauvaa korjaamaan tarjontaa synnytyskanavassa.

Valmennuksesta käytännön vinkkejä synnytykseen

jumppapallo synnytyksessä

Kuva: Dorit Salutskij

Spinning Babies -synnytysvalmennus on kolmen tunnin kokonaisuus, joka on suunnattu ensi- ja uudelleensynnyttäjäperheille. Valmennuksessa käydään läpi lantion anatomia ja synnytyksen fysiologinen eteneminen visuaalisten mallien ja apuvälineiden avulla. Oman vauvan asentoa kohdussa hahmotetaan yhdessä.

Tärkein osa synnytysvalmennusta on konkreettinen asentojen ja tekniikoiden kokeileminen yhdessä synnytyskumppanin kanssa. Valmennuksessa harjoitellaan yhdessä muutama venytysliike, joita voi tehdä päivittäin raskausaikana lisäämään liikkuvuutta ja valmistamaan kehoa synnytykseen. Lisäksi kokeillaan käytännössä erilaisia tekniikoita, joiden avulla synnytyksen eri vaiheissa voi tehdä lisää tilaa lantioon riippuen siitä, millä korkeudella vauva on. 

Liikkeet toteutetaan turvallisesti ja yksilölliseen terveydentilaan mukautetusti koulutetun ammattilaisen valvonnassa. Spinning Babies Parent Educator -koulutus antaa pätevyyden ohjata synnytysvalmennusta lasta odottaville perheille.

Vapauttamalla kehon jännitystä voidaan helpottaa raskausajan kipuja ja saada lantioon lisää tilaa synnytyksessä. Kireyksien vapauttaminen ja tarvittavan tuen lisääminen kehoon luovat pehmytosiin pituutta ja myötäävyyttä. Synnyttäjä pystyy tällöin paremmin hyödyntämään painovoiman ja liikkeen vaikutuksia synnytyksen etenemiseen.

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.