Mistä tietää, että vauva on nälkäinen ja valmis rinnalle? Itku on vauvan viimeinen keino pyytää ruokaa. Rauhallinen vauva jaksaa paremmin keskittyä hyvän imuotteen hakemiseen, joten vastasyntynyt kannattaa ottaa syömään ensimmäisten nälän merkkien ilmetessä ja imetys onnistuu.

  1. Venyttely, haukottelu, kielen pilkistäminen esiin. Vauva on heräämässä ja saattaisi jo tarttua rintaan.Vastasyntyneen nälkäviestit | Jaga.fi
  2. Suun aukominen, pään kääntely, potkiminen jaloilla, sormien ja käsien tavoittelu suulla. Vaikka vauva pitäisi silmät vielä kiinni, nyt olisi hyvä hetki nostaa vauva rinnalle.Vastasyntyneen nälkäviestit | Jaga.fi
  3. Silmien raottelu, sormien imeskely, ilman ja nyrkkien hamuileminen suulla. Vauva availee silmiä ja katselee tarkkaavaisesti ympärilleen. Levottomuus alkaa vähitellen lisääntyä. Pian vauva ei rauhoitu enää kosketukseen. Kohta alkaa olla jo viimeinen hetki saada vauva rauhallisena imemään.Vastasyntyneen nälkäviestit | Jaga.fi
  4. Ensimmäiset parahdukset. Nyt vauva täytyy nostaa nopeasti syömään. Jos itku ehtii yltyä, vauvaa täytyy jo rauhoitella, jotta hän malttaisi syödä.

Vauvat ovat erilaisia – toiset kiihtyvät nopeasti niin että nälän ensi merkkejä tuskin ehtii huomata, kun vauva on jo parahtanut itkuun. Toiset vauvat taas ilmaisevat nälkää huomaamattomasti pienin merkein, ja syöttövälit venyvät helposti vastasyntyneelle liian pitkiksi, ellei hienovaraisiin merkkeihin kiinnitä huomiota. Iltaisin useimmat vauvat ovat levottomampia ja viihtyvät toistuvasti rinnalla. Iltahulinoihin auttaa kärsivällisyys ja vauvantahtinen imetys. Tiheä imetys nostattaa maidon riittämään vauvan tarpeisiin. Jos ongelmat tuntuvat yksin liian isoilta selätettäviksi, etsi itsellesi asiantuntevaa imetysohjausta. Myös imetyksen vertaistuesta on iso apu imetyksen alkuvaiheessa ja myöhemminkin.

Vauvan nälkäviesteistä löytyy myös vielä yksityiskohtaisempi kuvasarja Imetyksen tuki ry:n sivuilta pdf-tiedostona. Hyviä imetyshetkiä!

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.