Miten synnytys käynnistyy?

02.07.2021 | Synnytys

Ei tiedetä tarkkaan mikä käynnistää synnytyksen, mutta oletettavasti kyse on vauvan ja synnyttäjän yhteispelistä. Loppuraskaudessa oksitosiinin, prostaglandiinien ja estrogeenien määrä odottajan kehossa kasvaa. Myös oksitosiinireseptorien määrä kohdussa lisääntyy synnytyksen lähestyessä. Synnytyksen aikana oksitosiini kiinnittyy kohtulihaksen reseptoreihin ja saa sen supistelemaan.  Vauva tuottaa lisämunuaiskuoren hormoneja ja viestittää olevansa valmis syntymään. Vauvan pää painaa kohdunsuuta, mikä vapauttaa kohdunkaulaa kypsyttäviä prostaglandiineja. Tämä yhä edelleenkin mystinen prosessi tapahtuu jokaisella yksilölliseen tahtiin.

Paljon on siis kiinni hormoneista. Osalla kaikki raskaudet kestävät pitkään yli lasketun ajan tai synnytykset käynnistyvät aina lasketun ajan kynnyksellä. Voi ehkä puhua yksilöllisestä kantoajasta: toiset kantavat lasta kehossaan kuukauden pidempään kuin toiset, ja se on aivan normaalia. Toisaalta myös yhden odottajan lasten syntymäviikoilla voi olla iso ero, sillä synnytyksen käynnistymiseen vaikuttaa niin moni asia.

Miten synnytyksen käynnistymiseen voisi vaikuttaa ja miksi synnytys ei käynnisty?

Usein tarvitaan vain kärsivällisyyttä, sillä yli puolet odottajista on lasketun ajan ylittyessä vielä tukevasti raskaana. Tietyillä tekijöillä voi kuitenkin olla vaikutusta:

Stressihormonit häiritsevät kehon oksitosiinin tuotantoa.

On myös pohdittu, olisiko hermoston ylivirittymisellä tekemistä synnytyksen käynnistymisen kanssa – sympaattisen hermoston aktivoituminen voi pysäyttää jo alkaneen synnytyksenkin. Loppuraskaudessa kannattaa karsia pois kaikki ylimääräiset stressitekijät ja panostaa rentoutumiseen, hyvinvointiin ja rauhaan. Tämä koskee myös kaikkia kotikonsteja synnytyksen käynnistämiseksi! Miten sinä voit laskeutua loppuraskauden välitilaan ja rauhoittua synnyttämään? 

Vauva on vielä korkealla lantiossa ja hakee optimaalista asentoa lantioon laskeutumista varten.

Tässä tilanteessa voi esiintyä supistelua pitkin päiviä ja viikkojakin. Kohtu työskentelee auttaakseen vauvaa asettumaan lantioon. Rento kävely, lantion reipas pyörittely esim. jumppapallolla, Spinning Babies -liikkeet ja osteopatia saattavat auttaa.

Aineenvaihduntaan liittyvät ongelmat kuten raskausdiabetes ja korkea verenpaine

Nämä voivat vaikuttaa monin tavoin synnytyksen käynnistymiseen. Tällöin synnytys saatetaan myös herkemmin käynnistää.

 

Usein syyt synnytyksen käynnistymiseen jäävät tuntemattomiksi. On vielä paljon sellaista, mitä ei tiedetä. Jokainen synnytys on yksilöllinen prosessi, joka etenee omalla ainutlaatuisella tavallaan.

Tiesitkö, että lapsivedenmeno ennen supistusten alkamista on täysiaikaisessa raskaudessa melko harvinaista? Vain noin 8 % täysiaikaisissa raskauksissa lapsivesikalvot puhkeavat ennen supistuksia. Lapsivedenmenon jälkeen spontaanit supistukset käynnistyvät kahden vuorokauden kuluessa noin 75 % synnyttäjistä.

Mitä tapahtuu, kun synnytys käynnistyy? Kuuntele Onnen kuplia -podcastin jakso synnytyksen etenemisestä.

Synnytys tukihenkilön opas

Ilmainen kätilön opas tukihenkilölle + synnytystoivelista!

 

Kirjoita allaolevaan kenttään sähköpostisi ja lähetän sinulle ilmaisen 11-sivuisen tukihenkilön oppaan synnytykseen sekä pohjan synnytystoivelistan kirjoittamiseen. Saat myös uutisia tulevista tapahtumista sähköpostiisi keskimäärin 1-2 kertaa kuussa. 

Kiitos tilauksesta! Tarkista myös roskaposti- tai tarjouspostilaatikkosi, jos et näe viestiä inboxissasi. Jos viesti ei ole saapunut inboxiisi muutaman minuutin kuluessa, kokeile sähköpostisi hakutoimintoa hakusanalla jaga.fi.